четвер, 05 листопада 2020 10:26

"Немає відчуття легітимності влади" - що змінили місцеві вибори

"Немає відчуття легітимності влади" - що змінили місцеві вибори
Олексій Ковжун пояснив, як місцеві вибори змінили Україну. Фото: УНІАН

Україна як молода демократія рухається в бік сталої, каже політичний консультант Олексій Ковжун.

"Маємо визнати, що певний відсоток проросійськи налаштованих громадян лишається навіть на 7-му році війни. Але проукраїнських набагато більше і це є запорукою незворотності змін. Партія влади провалилася на виборах, бо так і не стала партією. Це випадкові люди, які не мають суб'єктності. Прокотилися на хвилі запиту на нові обличчя, на хвилі "старі політики набридли" і на рейтингу президента. Він вважав, що зможе своїм рейтингом їх підтримати. А вийшло, що вони провалили його рейтинг. Це тривожно для сьогодення, адже немає відчуття легітимності влади. Треба займатися партійним будівництвом", - каже Ковжун.

З місцевими елітами стає все важче, додає.

"Вони відчули слабкість центральної влади ще під час карантину. Київ тоді сказав: "Ваше місто в "червоній" зоні і до вас навіть потяги не ходитимуть". А ті кажуть: "Йдіть ви у сраку". Київ: "Ну окей". Це будь-який військовий скаже: якщо віддали наказ, то треба довести його до виконання, або не віддавати наказ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік Зеленського: спостерігаємо посилення впливу Авакова


Місцеві вибори після децентралізації викликали ажіотаж, чого раніше не було. В історичній перспективі маємо нормальний політичний процес, коли парашутисти центру перестають цікавити людей. Влада починає будуватися знизу наверх, а не зверху вниз. Як, наприклад, Обама від соціального працівника рухався до президента. Так прийдемо до класичної системи демократії.

В короткостроковій перспективі відношення центральної з місцевою владою будуть напружені. Фінансові питання змістилися до місцевого рівня. Офіс президента перестане бути центром прийняття рішень для невеличких міст. Це нова реальність".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що цей рік є вирішальним для завершення основного етапу реформи децентралізації.

Зараз ви читаєте новину «"Немає відчуття легітимності влади" - що змінили місцеві вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути