Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2024 22:44

Нестабільність на експорт. Після візиту Путіна Корейський півострів наблизився до війни

Нестабільність на експорт. Після візиту Путіна Корейський півострів наблизився до війни
Путін і Кім Чен Ин підписали договір про допомогу на випадок агресії. Фото: eastnews.ua

На словах виступаючи за мир, нинішній господар Кремля насправді привозить до тих країн, котрі його приймають, інші тези. Наприклад, азіатське турне вже викликало напругу на Корейському півострові. У причині таких наслідків розбиралася Gazeta.ua.

Дамо зброї

Синхронно з підписанням угоди про стратегічне партнерство між РФ та КНДР у Південній Кореї висловилися про Україну - Сеул готовий допомагати нам зброєю. Про це заявив радник нацбезпеки президента Південної Кореї Чан Хо Джин. Йдеться про системи ППО та снаряди калібру 155 міліметрів.

Обсяги поставок визначить, як не дивно, Росія. "Існують різні варіанти постачання зброї. Наша позиція щодо недавніх подій між Росією та КНДР залежить від підходу Росії до розвитку ситуації в майбутньому", - уточнив Чан Хо Джин.

Тобто, якщо країна-агресорка насичуватиме КНДР технологіями та розробками зброї, Південна Корея у відповідь надсилатиме озброєння Україні.

Нагадаємо, договір між Кім Чен Ином та Путіним передбачає взаємну допомогу в обороні у разі агресії проти однієї з країн-підписанток. Іншими словами, якщо буде атакована КНДР чи РФ, партнери підкинуть один одному зброї.

"Вам це не сподобається"

Північна та Південна Корея, за замовчуванням, досі у стані війни. Тому офіційний Сеул має вагомі підстави для занепокоєння. Ці підстави були посилені висловлюваннями російського гостя у В'єтнамі.

Путін заявив, що Південній Кореї нічого турбуватися через його угоду з Ином, бо пункт про взаємну збройну допомогу актуалізується у разі нападу на одну з країн. А от поставки Республікою Корея летальної зброї Україні "були б великою помилкою. Сподіваюся, цього не станеться. А якщо станеться, то ми також здійснимо відповідні рішення, котрі навряд чи сподобаються нинішньому керівництву Південної Кореї", - заявив Путін.

"Негайно припиніть"

У відповідь Сеул викликав до свого МЗС російського посла Георгія Зінов'єва. Заступник міністра закордонних справ Південної Кореї Кім Хон Гюн висловив йому протест у зв'язку з підписанням Путіним та Ином договору та наголосив: будь-яка співпраця, яка може прямо чи опосередковано допомогти Північній Кореї збільшити свою військову міць, є порушенням резолюції Радбезу ООН. Офіційний Сеул зажадав негайно припинити цю угоду на виконання згаданої резолюції.

Цікаво, що, за даними західних ЗМІ, Зінов'єв не відповів нічого, хіба що пообіцяв передати почуте до Москви. Російські пропагандистські пабліки виклали свою версію: нібито Зінов'єв підкреслив неприпустимість погроз та шантажу на адресу РФ, а співпраця КНДР та РФ не спрямована проти третіх країн. "Росія і надалі докладатиме зусилля для побудови тут архітектури довгострокового миру і стабільності на основі неподільної безпеки", - заявив представник країни-агресорки.

Тим часом, Південна Корея намагається виграти час. Міністр закордонних справ Республіки Корея Чо Тхе Йоль, який перебуває у США з візитом, обговорив плани реагування з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та з міністром закордонних справ Японії Йоко Камікавою.

Власне, колективний Захід уже почав реагувати.

Спонсор тероризму

21 червня сенатори від Республіканської та Демократичної партій Ліндсі Грем та Річард Блюменталь презентували законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Обидва політики пов'язали появу документа з договором "Путін - Ин".

"Це новий виклик у доповнення до вже скоєного РФ, - наголосив Грем. - Факт укладання такої угоди з найрепресивнішим режимом планети свідчить про втрату нами стримування. Я закликаю адміністрацію (Байдена, - Gazeta.ua) піти ва-банк і визнати режим Путіна таким, яким він є. Угода з Ином "ворожа США, світу, свободі на справедливості", - пояснив Річард Блюменталь.

Небезпечна гра

Під ударом, насамперед, Республіка Корея. І не без підстав. Від 9 червня цього року солдати Північної Кореї двічі порушували кордон. Втретє це сталося 21 червня, причому, за кілька годин після від'їзду Путіна з КНДР. "Північні" вояки відступили після усного заклику, котрий супроводжували попереджувальні постріли. Отже, їхній вчинок був свідомо провокативним.

Однак насправді цим договором Путін остаточно підважив планетарну архітектуру безпеки. Він зламує межі дозволеного. Інші авторитарні лідери бачать на наочному прикладі, що "так теж можна" + реакцію світового співтовариства. Дуже небезпечна гра, де постійно підвищуються ставки, стимулює агресивні режими до активніших дій.

Південна Корея, крім намірів постачати зброю Україні, хоче запровадити антиросійські санкції. Порівняно з агресією, вірогідність якої після підписання угоди "Путін - ИН" зростає, це слабкувата відповідь. Тим паче, зважаючи на обхідний шлях для розрахунків, котрий винайшли Росія та Китай.

Китай багатоликий

До слова, у Китаї теж не у захваті від зближення Путіна з Ином. МЗС країни зазначило, що договір - "питання між двома суверенними державами". При цьому, на думку західних аналітиків, Пекін стурбований як зростанням шансів на ескалацію на Корейському півострові, так і можливими ускладненнями своїх відносин зі США. З іншого боку, Путін як партнер Ина може бути, навпаки, вигідний Китаю для того, щоби не втрачати зв'язків з американськими впливовими колами, але і не послаблювати свого впливу на Північну Корею. Тоді законопроєкт про визнання Росії спонсором тероризму, у разі ухвали, може зламати як ці, так і інші конструкції Китаю, Росії та Північної Кореї.

Тим паче, 21 червня у В'єтнамі перебуває з екстреним візитом помічник держсекретаря США Деніел Крітенбрінк, колишній посол Сполучених Штатів Америки у цій країні. Він уже встиг запевнити офіційний Ханой в незмінній американській підтримці.

Український зріз

Найперше, чим загрожує Україні напруга на корейському півострові – те, що у разі ескалації, це відверне увагу США та країн-партнерів. На додачу до цього очікується збільшення зброї та боєприпасів у Росії за рахунок постачань з Північної Кореї.

Заявлена "стеля" виробничих потужностей російського ВПК складає 3,5 мільйона снарядів на рік, але насправді це близько 2,7-2,8 мільйона снарядів, зазначив військовий експерт Сергій Грабський.

"Їм конче необхідно покривати цей дефіцит, бо вже зрозуміло, що РФ не справляється з темпами цієї війни, шукає зовнішні запозичення. Росія вистрілила собі в ногу, бо скупила все радянське озброєння по світу і цим обмежила себе у коштах на ремонт. Я розумію, цей жест і крок відчаю матиме наслідки для нас, тому не можна його недооцінюват. Треба розуміти, що з усіх союзників Росії тільки Північна Корея готова передавати їй балістичні ракети", - пояснив він.

На думку Грабського, посилення ракетного арсеналу РФ в обмін на технології від Росії загрожує стрімким нарощуванням ракетного потенціалу КНДР. "Тому угода з Путіним і виступила каталізатором", - зазначив експерт. Утім північно-корейських вояків на фронті в Україні не буде, бо це означатиме вступ КНДР у війну.

Ніхто не знає обсягів арсеналів Північної Кореї, розповів експерт-міжнародник Євген Добряк, натомість Росія може допомогти формуванню підводного флоту Північної Кореї.

"Таке співробітництво насторожує Захід і тут важливо спостерігати за реакцією Китаю… Деякі ракети КНДР можуть досягати території США", - зазначив він.

Агресор підвищує ставки

Повернувшись до Москви, за підсумками азіатського турне Путін зробив кілька заяв, що свідчать про подальше підвищення ставок. А, отже, про зростання вірогідності ескалації.

1. Російські війська, "видно, ніколи" не будуть відведені з території України.

2. Намагання західних країн завдати РФ "стратегічної поразки на полі бою" тільки змушує Кремль "іти до кінця".

3. Можливі зміни ядерної доктрини країни-агресорки (нині ядерну зброю, згідно з цим документом, РФ застосує як відповідь на аналогічні дії ворога).

Наскільки небезпечні ці завуальовані загрози, зокрема, для України? Путін постійно озвучує "мирні плани", "ультиматуми" та натяки, котрі можна трактувати як погрози. Загострити ситуацію навколо двох Корей господарю Кремля вдалося. У такому разі, навіщо підвищувати ставки? Скоріш, для відстежування реакції Заходу. Як він відгукнеться на завуальовані погрози, як сприйме факт невиходу російських військ з території України. Зауважмо, що у цьому підвищенні ставок є й пониження – диктатор уже не казав, що його війська вийдуть на кордони кількох областей нашої країни, а про невивід. Отже, бойові частини противника, за версією Путіна, залишаться на лінії розмежування. Раніше він вимагав відводу українських військ від адмінкордонів, але нині і про це не йдеться.

Зараз ви читаєте новину «Нестабільність на експорт. Після візиту Путіна Корейський півострів наблизився до війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути