середа, 18 вересня 2013 13:25

Немиря передбачає, що найближчим часом вирішити питання Тимошенко

Немиря передбачає, що найближчим часом вирішити питання Тимошенко
Фото: reuters.com

Соратники Юлії Тимошенко сподіваються, що у найближчі кілька тижнів буде вирішене питання екс-прем'єра, зокрема, її лікування за кордоном.

Про це сказав Григорій Немиря у інтерв'ю "Deutsche Welle", передає Українська правда.

За його словами, Євросоюз не підпише угоду про асоціацію з Україною без звільнення Тимошенко: "Категорично ні: неодноразово робилися заяви. Тому що основні критерії висловлені. І якщо не буде виконання по одному критерію, то угоди не буде підписано…Провідні країни (ЄС) наполягають на звільненні Тимошенко".

Немиря зазначив, що міністр закордонних справ ФРН підтвердив, що у лікарні Charit? готові прийняти лідерку "Батьківщини", але про дати лікування в Німеччині не йдеться.

"Юлія Тимошенко не веде переговори з керівництвом України щодо цих питань. Все що відбувається, це в рамках місії Кокса-Квасневського. Вони є головними переговірниками і мають мандат", - сказав опозиціонер.

"Вони приїдуть в Україну вже цього тижня і візьмуть участь у Ялтинській європейській конференції. Ми дуже сподіваємося, що в рамках цієї місії буде досягнутий прогрес так, як він формулюється в умовах Європейського союзу, що передбачає звільнення і політичну реабілітацію Юлії Тимошенко", - заявив він.

На запитання, чи погодиться екс-прем'єр, якщо українська влада запропонує їй виїхати за кордон на лікування без політичної реабілітації, Немиря відповів: "Юлія Тимошенко не отримувала від української сторони ніяких пропозицій. Тут немає чого коментувати".

"Місія Кокса-Квасневського є посередниками в цьому. Ми як опозиція надаємо їм всіляку підтримку і сподіваємося, що за ці кілька тижнів буде вирішене це питання. Від себе додам, чим скоріше будуть зроблені ці кроки, тим кращою може бути атмосфера і більше шансів, що угода про асоціацію буде підписана", - наголосив він.

А для звільнення Тимошенко в юридичній площині, за ловами Немирі, основною є "політична воля президента – він має повноваження для вирішення цього".

"Верховна Рада і ми як опозиція запропонували політико-правовий механізм, запропонувавши законопроект 2023 про декриміналізацію статті 364 та 365 Кримінального кодексу. Але, на жаль, станом на сьогодні ми не бачимо цього законопроекту в порядку денному Верховної Ради", - зазначив депутат "Батьківщини".

"Саме Янукович два роки тому під час зустрічі з комісаром Фюле та міністром закордонних справ Швеції у Ялті висловлювався, що звільнення Юлії Тимошенко може бути в рамках реформи Кримінального кодексу. Цього не було зроблено. Але якщо справа політична, то інструменти мають бути політичними", - уточнив Немиря.

На запитання, чи погодиться Тимошенко на амністію, він відповів: "Я б не говорив про гіпотетичні речі. Йдеться про суть справи, а суть така, що вона відбуває покарання за злочин, який не скоювала". "Її арешт, вирок і ув'язнення є політично вмотивованими і не мають нічого спільного з правом, тому справедливість має бути відновлена. Це означає її звільнення і політичну реабілітацію", - заявив Немиря.

 

Зараз ви читаєте новину «Немиря передбачає, що найближчим часом вирішити питання Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути