Ексклюзиви
понеділок, 31 березня 2014 21:40

Неформальним лідером Партії регіонів став Колесніков

Перенесений уже вчетверте історичний з'їзд Партії регіонів таки відбувся 29 березня. Втеча Януковича і події Майдану призвели до кардинальних змін у партії, у тому числі – до переділу влади. Буквально кілька місяців тому ніхто навіть уявити не міг, що на пост президента від "регіоналів" буде балотуватися хтось, крім Віктора Федоровича. Часи змінилися, і нині боротьба розгорнулась між Михайлом Добкіним і Сергієм Тігіпко. Принаймні, до початку з'їзду багатьом могло здатися, що їхні шанси бути висунутими в кандидати у президенти від Партії Регіонів приблизно однакові.

Як вдалося дізнатися в кулуарах з'їзду від деяких "регіоналів", ще декілька тижнів тому ставку цілком серйозно планувалось робити на Тігіпка, однак за кілька днів до з'їзду він фактично "кинув" всіх і вирішив іти на вибори без огляду на позицію партії. Якщо для останнього подібна практика звична, то більша частина партії була, м'яко кажучи, неприємно здивована "сюрпризом" і пробачити подібних маневрів не могли. Партійні надії переорієнтували на Добкіна, який, хоч і перебуває під слідством та має дещо менший рейтинг, ніж Тігіпко, однак з точки зору партійної дисципліни є справжнім взірцем.

До суботи питання підтримки Добкіна з партактивом було фактично вирішено, однак ймовірність того, що Тігіпко перетягне ковдру на себе в ході самого з'їзду, лишалась доволі високою. Напруга відчувалась з самого початку закритої частини з'їзду, на яку пресу не пустили. Проте, перебуваючи в сусідньому приміщенні будівлі, важко було не почути емоційних заяв "регіоналів". Основні баталії партійної перебудови розгорталася саме за закритими дверима, а не на відкритій частині з'їзду, яка була радше формальністю.

Кількість делегатів на початок з'їзду не вражала – 352 зареєстрованих (з усіх 656-ти), для кворуму цього, звісно, вистачало, та з незначною перевагою. Ближче до голосування "регіоналів" побільшало до 406 делегатів. У президії на сцені засідали більшість з тих, на кому сьогодні фактично тримається партія – Колесников, Рибак і Єфремов. Ще один, негласний очільник ПР, Ринат Ахметов на з'їзд не прибув.

 

У президії на сцені засідали ті, на кому сьогодні фактично тримається партія – Колесников, Рибак і Єфремов.

Почалось засідання з виступів Єфремова і Рибака. Перший заговорив про необхідність визнати вину перед виборцями за події Майдану, однак головна теза його виступу – ПР повинна докорінно змінити форму управління.

"У нас була партія лідерського типу, коли одна людина приймала рішення, а все це сприймали як належне. Така практика повинна піти в минуле!" - заявив голова парламентської фракції "регіоналів".

Більш щирим був замголови політсили Дмитро Шенцев, говорячи про те, як в партії з'явився вождізм.

"Давайте чесно: ми недостатньо чинили опір тому, що з уряду прибирали наших з вами соратників, а на їх місце у владу заходили люди, що не мають до ПР ніякого відношення", - звернувся він до соратників.

Добкіну давали слово двічі, в його промові можна було чітко простежити намагання переконати делегатів поставити на нього.

Екс-губернатор Харківщини, якщо його на те уповноважать, зібрався іти до виборців з обіцянками боротися "за серця і уми" кримчан, а не лише за територію півострова; обіцяв "взяти владу" і тут же її віддати на місця по максимуму. Ще один козир у роботі з великої кількістю жителів сходу і півдня – надання російській мові статусу другої державної. Малий та середній бізнес екс-губернатор запропонував підтримати законом про заборону перевірок приватних підприємств з боку СБУ, ГПУ та МВС. Спіч делегати вислухали уважно, поаплодували щедро, але чи переконвертуються оплески в голоси "за", зрозуміліше не стало.

Натомість Нестор Шуфрич в серцях почав розказувати, як закликав Януковича позбавитися від "арбузівщини", на що отримав від гаранта: "Нестор, достатньо!". І тут же неочікувано заступився за Азарова - "злили його". Публіка, однак, не дуже схвально сприйняла таку заяву Нестора Івановича.

Колесніков поспішив нагадати, як у 2005-му Азаров "ходив на Майдан у помаранчевому шарфику і людей з Новим роком вітав": "Чи ми не пам'ятаємо? Моя думка: він не заслуговує твоїх добрих слів і турбот, Нестор. Вибач".

З критикою в сторону екс-прем'єра підключився і Добкін. А потім, ввійшовши в азарт, і прямо заявив про існуючі наміри розколоти партію.

"Сьогодні Партію регіонів хочуть розколоти. У ЗМІ не просто так говорять про існування "плану Льовочкіна", "плану Фірташа". Навіщо ми піддаємося на ці провокації? Ми повинні робити висновки, а не імітувати їх. І вийти з цього залу згуртованими, як ніколи", - звернувся вже не стільки до Шуфрича, скільки до залу. В кінці запропонував "без емоцій" проголосувати за виключення з партії Януковича енд Ко. Шуфрича це не дуже переконало, але на голосування Рибак поставив виключення Азарова окремо, за "вигнання" решти голосували пакетом.

 

Михайло Добкін зі сцени заявив про плани Фірташа-Льовочкіна розколоти партію

В результаті партквитків позбавили Януковича, Азарова, Арбузова, Клименко, Ставицького і Шишацького з Коновалюком, які раніше самі написали заяви.

Слова Єфремова про повалення внутрішньопартійного вождізму теж не лишились без уваги. Делегати затвердили зміну партійного Уставу – тепер управляти політсилою буде президія політради. В її складі 11 осіб: Олександр Вілкул, Михайло Добкін, Олександр Єфремов, Борис Колесников, Олександр Ледида, Дмитро Шенцев, Вадим Новінський, Володимир Рибак. Ще три місця лишились зарезервованими – два для лідерів облорганізацій, які на майбутніх виборах дадуть найбільше голосів, та одне – для молодіжки.

На відкритій частині з'їзду, яка почалась із запізненням на годину, нагадав про себе Сергій Тігіпко, який відносно стримано поводив себе попередні дві години. У своєму агітаційному спічі він розкритикував підготовку з'їзду і склад політради.

"Я - заступник голови партії, але напередодні з'їзду я не знав, ні які рішення до прийняття готуються, ні які документи. Що це взагалі таке? Хто готував з'їзд?! Ось, вас, Володимир Васильович, хто уповноважував?" – не очікувано звернувся до Рибака. Однак випад Тігіпка швидко урезонили Єфремов і сам Рибак.

"Вчіть матчастину, Сергію Леонідовичу. Я до вас з повагою ставлюся, слова про вас ніколи поганого не сказав і не скажу", - спокійно відповів останній.

Тим не менше, звинувачення і словесна перепалка вже не змогли вплинути на голосування з користю для Тігіпка – за нього висловилися лише 35 делегатів, проти 315 на підтримку Добкіна. Юрія Бойко з 15 голосами і Олега Царьова, який навіть не приїхав на з'їзд, з одним "за" серйозними конкурентами не вважали з самого початку. Розколу, про який так багато говорили на початку з'їзду, не відбулося.

Тігіпко ж (читати як Фірташ-Льовочкін) в результаті програв боротьбу за партію Колесникову, який в ході з'їзду ще більше зміцнив свій вплив всередині політсили, ставши секретарем Президії – нового керівного органу ПР.

 

Борис Колесніков зміцнив свій вплив всередині політсили, ставши секретарем Президії

За словами Ганни Герман, нова позиція Колеснікова фактично робить його неформальним очільником Партії Регіонів. Саме Колесніков із сьогоднішнього дня буде опікуватися такими ключовими для партії питаннями, як ідеологія та організаційна робота. Колишній віце-прем'єр з інфраструктури, керівник успішного проекту Євро-2012 та кількох переможних кампаній Партії Регіонів у 2000-х роках, має тепер мобілізувати усі свої вміння та ресурси не лише для втримання ПР на плаву, але й для того, аби повернути партії статус однієї з найвпливовіших у державі.

 

Зараз ви читаєте новину «Неформальним лідером Партії регіонів став Колесніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути