вівторок, 28 квітня 2020 00:16

Нефьодов після звільнення: До митниці хочуть застосувати радянський підхід - п'ятирічка за день

Нефьодов після звільнення: До митниці хочуть застосувати радянський підхід - п'ятирічка за день
У реформі настала пауза, а можливо, і відкат назад, каже Нефьодов

Звільнений із посади голови Державної митної служби Максим Нефьодов каже, що відомство помилково розглядають як "друкарську машинку".

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV у понеділок.

"Я керую Державною митною службою з 8 грудня. Тобто минуло 4 місяці. Чи побороли ми за цей час корупцію? Ну звичайно ні. Я прийшов із реформою, розрахованою на 1,5 року. Я розумію, що в нас радянський підхід - "п'ятирічка за один день". Проте за чотири місяці ми зробили суттєвий крок уперед. Дуже сподіваюся, що ті, хто прийдуть після нас, працюватимуть краще".

"Митниця не може виконати той бюджет, який ухвалили в абсолютно інших економічних реаліях. Усі розповідають про економічну кризу, які складнощі переживає країна.

Водночас у політиків чомусь ставлення до митниці не як до органу, який забезпечує безпеку кордонів, безпеку імпорту та експорту. А як до певної друкарської машинки, яка видає на-гора. Ну сказали 30 мільярдів - 30. Сказали 50 - 50. Незалежно від того, в якому стані перебуває економіка.

Митниця за перший квартал не виконала плану, який затвердили у вересні, на 20%. Чому? Банально в першу чергу це питання курсу. Курс, який був у першому кварталі, відрізняється на 6,5% від того, який заклали в бюджет. І друге - динаміка імпорту. У бюджет чомусь заклали супероптимістичні темпи зростання імпорту на 11,3%. Тоді, як у реальності імпорт впав за цей період на 2%. Додайте ці дві цифри - і ви отримаєте навіть більше, ніж те недовиконання, яке показує митниця", - сказав колишній посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такими темпами і Янукович повернеться" - мережі сколихнула новина про "оновлення" уряду

Також Нефьодов розповів, що "впав імпорт промислового обладнання, дизеля, газу, вугілля".

"Чому? Бо падає промислове виробництво, на жаль, не літають літаки, не їздять пасажирські потяги, суттєво зменшилася кількість взагалі перевезень. Ціни на нафту, на яку ф'ючерси інколи сягають від'ємних значень. Тому митницю треба оцінювати не просто по факту: видайте на-гора от стільки-то грошей і не відомо звідки ви їх візьміть", - сказав Нефьодов.

"Мені дуже шкода, що в цій реформі як мінімум настала пауза або, можливо, і відкат назад", - заявив він.

Голову Державної податкової служби Сергія Верланова і голову митної - Максима Нефьодова уряд звільнив із посад 24 квітня. Обидва пробули на посадах менше року.

Зараз ви читаєте новину «Нефьодов після звільнення: До митниці хочуть застосувати радянський підхід - п'ятирічка за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути