вівторок, 16 серпня 2022 08:40

Спецтема: Війна Росії проти України

"Не такий страшний чорт, як його малюють" – Кулеба про переговори з Лавровим

"Не такий страшний чорт, як його малюють" – Кулеба про переговори з Лавровим
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про переговори з РФ в Анталії навесні. Фото: facebook.com/dmytro.kuleba

На весняних переговорах в Анталії глава міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров був невпевнений у собі.

Він постійно повторював пропагандистські тези про "нацизм" в Україні. Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Перше скажу вам: не такий страшний чорт, як його малюють. Він був невпевнений у собі. Він дотримувався суворо, стовідсотково офіційної лінії: "неонацисти", – сказав він.

У кімнаті переговорів, за словами Кулеби, було дев'ять осіб: глави МЗС України, РФ, Туреччини та по два дипломати від кожного. Він сказав Лаврову, що через його чисельні заяви про Україну треба "все забути і відверто поговорити". Тож запитав його, чого "реально хоче" Росія.

"І він просто у відповідь почав нести всю цю завірюху про денацифікацію, демілітаризацію... Тобто якщо я до цього вважав, що він, може, таки не вірить у це все, а просто ніби відпрацьовує... В Анталії я вийшов із цієї зустрічі стовідсотково переконаним, що він вірить у все те, що він каже", – розповів Кулеба.

Лавров називав "фейками" фото з розбомбленого російськими військами пологового будинку в Маріуполі, почав щось розповідати про нібито "утиски російської мови", зазначив керівник МЗС України. Кулеба водночас парирував, що сам народився у східній Україні та кожне літо проводить під Сумами та Полтавою, що є суржик, і всі завжди спілкувалися нормально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вже не хочуть проводити псевдореферендуми і придумують різні "відмазки"

За словами глави МЗС, Лавров смикався, а потім почав говорити в дусі: "Ось я ваші слова сприймаю так: що в глибині душі ви не згодні з політикою нацистського режиму щодо боротьби з російською мовою. Але як частина цього режиму ви не можете прямо висловити свою думку".

Кулеба погодився з інтерв'юером, що подібні слова російського візаві – "кошмар". За його словами, турки наприкінці переговорів люблять усіх мирити. Однак глава МЗС заздалегідь сказав Лаврову, що не буде жодних рукостискань, жодних спільних фотографій. Кулеба додав: на пресконференції після переговорів Лавров "допоміг" Києву інформаційно, коли заявив, що РФ нібито не нападала на Україну.

"Тому, в принципі, якщо не мати страху перед росіянами, їх можна перемагати. У тому числі за переговорним столом. У нас цього страху немає. Нас війна позбавила страху. Війна, яка почалася 2014 року ще", – підсумував.

Переговори з Росією можливі тільки за умови кількох тактичних поразок РФ. Сьогодні ж із російською стороною домовитися неможливо. Бо РФ обов'язково відмовиться або спробує обдурити договірні сторони, заявив радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк.

Країна-агресорка Росія планує на пів року заморозити війну, щоб стягнути більше військ та озброєння на фронт. У Кремлі очікують, що західні союзники втомляться підтримувати Україну. Про це в інтерв'ю Tagesspiegel Михайло Подоляк заявляв раніше.

Зараз ви читаєте новину «"Не такий страшний чорт, як його малюють" – Кулеба про переговори з Лавровим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути