вівторок, 04 вересня 2018 14:26

Не ходиш до Ради - віддавай мандат: експерт дав пораду щодо прогульників

Не ходиш до Ради - віддавай мандат: експерт дав пораду щодо прогульників
Нардепів, які пропускають засідання, треба позбавляти мандату, каже Тарас Чорновіл. Фото: відкриті джерела

Народні депутати, які не відвідують засідання парламенту, мають віддавати мандат.

Про це написав колишній нардеп Тарас Чорновіл у Facebook.

"Рада запрацювала, а депутати - ні. Народ розбігся покрасуватися перед журналістами, повирішувати свої власні справи, гульнути в закритому бенкетному залі, а кілька звично побігли до сусіднього готелю, де на них зачекалися коханки. Голосування відбуваються неймовірно туго. Це просто жахливо", - написав він і порадив кілька варіантів вирішення проблеми.

1. Скасувати конституційну норму, згідно якої майже всі рішення Верховної Ради ухвалюються абсолютною більшістю від конституційного складу (226 голосів).

"Це б урятувало нас від свідомого саботажу та вирішального впливу на долю України з боку звичайних прогульників і безвідповідальних особин. Така практика є нормальною в більшості цивілізованих країн. Несе свої ризики, але для того й існує процедура вето президента, щоб потім відфільтровувати випадкові голосування", - пояснює Чорновіл.

2. Прив'язати статистику й відповідальність депутата не до реєстрацій електронною системою (повна фальшивка) та підписами (підписалися й пішли у власних справах), а до участі в голосуванні.

"Принцип такий: ніхто не може диктувати нардепу, як голосувати, але він зобов'язаний проголосувати з усіх питань, які виносяться.

Це треба закріпити в регламенті та законі про статус нардепа. А ще визначити жорстку норму: пропуск за день без поважної підстави 10% і більше голосувань (це була моя пропозиція, інші радили 25%) призводить до автоматичного визначення дня як пропущеного. Відповідно, така ж відсоткова кількість зарахованих пропущених днів упродовж однієї сесії визначається, як невиконання повноважень за цей період і є підставою для втрати депутатського мандату", - також пояснив Чорновіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раду принесли портрет кума Путіна та вшанували Стуса

4 вересня Верховна Рада зібралася на перше пленарне засідання ІХ сесії. Вона триватиме 4,5 місяці. До цього депутати 44 дні провели на канікулах.

Зараз ви читаєте новину «Не ходиш до Ради - віддавай мандат: експерт дав пораду щодо прогульників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути