Ексклюзиви
неділя, 12 вересня 2010 14:15

Названо країну-рекордсмена за кількістю відмов у візах українцям

Названо країну-рекордсмена за кількістю відмов у візах українцям

У шенгенських візах категорії В і С (транзитних і стандартних до 90 днів перебування) - у 2009 році українцям відмовляли у 4,6% випадках. 

Про це на прес-конференції заявив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

"За статистикою Євросоюзу, першість по відмовам консульства Іспанії у Києві - 14,7%. Це величезний показник, який, на мою думку, ніякими раціональними міркуваннями не можна обґрунтувати. Це свідома політика консульської служби цієї країни. Така практика фіксується не перший рік", - зазначив він.

Експерт підкреслив, що традиційно доволі високі відсотки відмов у Німеччини (11%), Бельгії, Греції. У 2009 році до цієї групи неочікувано потрапила Латвія (10%). Вона раніше не була серед чемпіонів по відмовах.

Менше відмовляють у візах Італія, Португалія, Нідерланди і Данія. До цієї групи додалася Франції (6%), яка раніше відмовляла досить часто.

"Польща і Чехія відмовляли українцям у 3-4,5% випадків. Однак відсоток відмов консульства Чехії у Львові значно більший (10%) у порівнянні з консульством у Донецьку чи Києві. Абсолютний рекордсмен по низькій кількості відмов у візах - Словаччина (2%). Хочу зазначити, що 3% відмов - це певна порогова позначка, яку Євросоюз вважає порогом безпеки. Якщо певна країна відмовляє у візах менше ніж у 3% випадків, ЄС розглядає це як одну з підстав для подальшого розгляду питання про скасування віз. Дуже важливо, що є країни, які традиційно відмовляють менше", - підкреслив експерт.

Із всіх віз категорії D, які видаються при отриманні роботи чи навчання у країні Євросоюзу, майже 90% видані Польщею. Окрім того, консульства Польщі сумарно видають українцям майже 40% віз до ЄС.

"На сьогодні найбільшими скептиками, які гальмують надання Україні дорожньої карти по відміні віз з Євросоюзом є Німеччина, Бельгія і Нідерланди. Цей політичний фактор частково відбивається на кількості виданих віз", - сказав директор Інституту євроатлантичного співробітництва.

Нагадаємо, що прем"єр-міністр Микола Азаров прогнозує, що візи до країн ЄС буде скасовано до кінця року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Названо країну-рекордсмена за кількістю відмов у візах українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути