середа, 10 лютого 2021 18:01

Назвали головних претендентів на посаду голови Бюро економічної безпеки

Назвали головних претендентів на посаду голови Бюро економічної безпеки
Грігол Катамадзе, Ігор Купранець, Вадим Мельник - головні претенденти посаду голови Бюро економічної безпеки

Наприкінці січня ВРУ ухвалила законопроект "Про Бюро економічної безпеки". Новостворене відомство має стати єдиним правоохоронним органом, що розслідуватиме економічні злочини. Наразі документ знаходиться на підписі у голови Верховної Ради України, після чого його скерують президенту. Втім, кандидатів на посаду директора Бюро вже активно обговорюють, пише видання "Дело" і наводить перелік найбільш вірогідних претендентів.

Таких нарахували пять. Мова, зокрема, про Грігола Катамадзе, Ігоря Купранця, Вадима Мельника, Ігоря Скорохода та Сергія Солодченка.

Перших трьох називають все ж головними претендентами.

"Один з ймовірних кандидатів на посаду директора Бюро економічної безпеки – Ігор Купранець. Виходець з лав Національної поліції України та фігурант багатьох журналістських розслідувань, Купранець вважається близькою людиною до Арсена Авакова. Розслідуванням його діяльності впродовж кількох років займались активісти ЦПК та журналісти "Радіо Свобода" і "Громадське".

Фактично, призначення Купранця на посаду директора БЕБ може стати ще одним кроком до монополії й так самого впливового правоохоронця Авакова у силових структурах", - зауважує "Дело".

Вадим Мельник, якого також відносять до потенційних кандидатів на посаду директора БЕБ, наразі очолює ДФС.

"Згідно біографії на офіційному сайті, Мельник має понад 20 років досвіду боротьби з економічною злочинністю. Як науковець приймав участь у розробці концепції створення БЕБ, яка в подальшому лягла в основу відповідного законопроекту.

Водночас, в ЗМІ часто дорікають Мельнику тим, що він очолював Управління з розслідувань особливо важливих справ до 2013 року, а у 2014 році працював заступником начальника Головного слідчого управління фінрозслідувань ДФСУ, яке очолив в подальшому", - вказує видання.

Мельник поки що єдиний з ймовірних кандидатів, хто публічно прокоментував можливу участь у конкурсі на посаду директора БЕБ.

"Для мене не є пріоритетом посади або звання, але я дійсно хочу бути причетним до тих змін, які зараз відбуваються в цьому напрямку. Адже є багато напрацювань у сфері боротьби з економічною злочинністю, які слід, на мій погляд, впровадити в роботу Бюро як певний базис", - сказав він у коментарі "Українським новинам".

За словами Мельника, ДФС вже готує до передачі в БЕБ більше 2 тис. кримінальних проваджень, а у перехідний період податкова міліція поки продовжує свою роботу.

Також експерти не виключають й участі у конкурсі Грігола Катамадзе – голови ВГО "Асоціація платників податків України".

Грузинський дипломат і громадський діяч отримав українське громадянство у 2019 році. А останні кілька років він займався питанням фіскальної безпеки України та створенням єдиного органу по боротьбі з економічною злочинністю.

"Він не приховував дружні стосунки з Порошенко, Конененко та Южаніною. У 2016 році кандидатура Катамадзе пропонувалась для призначення головою ДФС, через петицію до президента", - зазначає "Дело".

Без сумніву, з офіційним стартом конкурсного відбору претендентів на посаду директора Бюро стане набагато більше, констатують журналісти. Та активна фаза боротьби в політичних колах почнеться ще раніше.

"Адже вагому роль у відборі кандидатів відіграватиме конкурсна комісія, що буде сформована з представників РНБО, ВРУ та КМУ. Такий склад комісії, до речі, вже викликав значне занепокоєння у представників Європейської бізнес-асоціації", - нагадує видання.

Зауважимо, що відповідно до положень закону, директор призначається на посаду урядом за поданням прем'єра за пропозицією комісії з проведення конкурсу.

Очільник БЕБ повинен мати вищу юридичну освіту, бути не молодшим 35 років, а також мати стаж роботи за спеціальністю не менше 10 років та не менше 5 років досвіду роботи на керівних посадах.

Зараз ви читаєте новину «Назвали головних претендентів на посаду голови Бюро економічної безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути