пʼятниця, 21 лютого 2014 15:40

"Навіть Білорусь та Казахстан не захочуть приймати Януковича"

"Навіть Білорусь та Казахстан не захочуть приймати Януковича"
Фото: radiosvoboda.org

- Кремль немає вже жодного варіанту реальної діяльності стосовно України, бо він вичерпав порядок денний у відносинах з Києвом, - розповів в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Станіслав Бєлковський.

- Це була фатальна помилка Путіна під впливом його радників (в першу чергу Віктора Медведчука та Сергія Глазьєва) - надати гроші Януковичу, щоби врятувати сучасний український режим. Бо це лише погрішило відносини між двома країнами. Тому Росія є пасивним гравцем у всіх питаннях пов'язаних із долею України, окрім одного - куди поїде Янукович після відставки. Для нього дуже важливі гарантії безпеки та географія його пересувань після від ходу від державних обов'язків. І тут Москва може відіграти роль. Чим більше у нинішнього українського президента буде розуміння, що він може врятуватись (від Майдану та переважної частини суспільна, яка вже не сприймає його в жодній якості), тим швидше буде врегульована політична криза в Україні.

Путін не надасть притулку Януковичу?

- Ні, бо немає довіри між двома лідерами. Тут важливо, що в 2009-2010 роках Путін підтримував Тимошенко, як кандидата на посаду президента, бо між ними склалась атмосфера взаємної довіри. Зокрема, в газових та інших бізнес-питаннях. Наприклад, під впливом Путіна Тимошенко закрила гральний бізнес в Україні, при чому переважна частина українців була проти цього. Таких відносин не було між очільниками РФ та України, а для Путіна особисте важливіше за політичне. Саме тому він не буде робити максимум для того, щоби врятувати нинішнього президента України. Так, він може бути бути посередником. Тут головне питання в тому, чи зможе Янукович врятувати капітал родини. В цьому сенсі Путін може бути корисний - чим швидше він отримає гарантії, то тим швидше він може піти від влади.

Які країни можуть надати йому притулок?

- Існує думка, що Білорусь, або Казахстан можуть це зробити. Але там не захочуть його приймати. Це може бути одна з країн третього світу, наприклад, Венесуела, або острова в Тихому океані.

Але Кремль піде на конкретні дії?

- Путін дуже роздратований Україною, як темою. Він був дуже розчарований Помаранчевою революцією, в яку він не вірив, але вона відбулась. Президент РФ сподівався, що Олімпіада в Сочі лишиться головним фокусом світових ЗМІ. Але так вийшло, що Україна знову все зіпсувала, тому він готовий зробити все, щоб хоча б зробити вигляд, що Росія вплинула на події, і цей внесок може бути позитивним.

Що означає для Путіна програш в Україні?

- Він не може вплинути на ситуацію. Путін є ким завгодно, але не дурень. Він розуміє, що йому головне не перемогти, а врятувати обличчя. Також він вже розуміє, що з Україною не можна мати справу. Борис Єльцин сказав: "Бережіть Росію". Це і робить, тому великих геополітичних амбіцій в нього немає. Але це не означає, що він хоче інтегрувати Україну в Росію. Після 2004 року він переконаний, що це неможливо реалізувати. Путін звик, що його репутацію формують світові ЗМІ, які вважають його тираном масштабом Сталіна. І тому він про репутацію, як таку, не турбується.

Кремль може підтримати сепаратизм у окремих регіонах України? В якому випадку? Чому?

- Ні, бо це радикальний сценарій, а Путін не є радикалом. Він проти будь-яких революцій незалежно від їх знаку та наповнення. Так, в інформаційному просторі може бути представлено безліч думок. Зокрема, Добкін хоче зробити Харків іншою столицею, але цього не буде. Тобто це існує лише на рівні риторики безвідповідальних істот на кшталт Сергія Глазьєва. Але втручання Путіна у визначення кордонів України не відповідає його психотипу.

В Київ прибули представники від Росії. Яка представлена позиція?

- А що вони можуть сказати? Єдине об'єктивне питання, в якому офіційна російська влада може бути корисна Україні - підготувати сценарій відходу Януковича від влади та знаходження місце для його притулку.

Як діятимуть СЩА ТА ЄС?

- Вважаючи поміркований темперамент Обами, вже зроблено надто багато. Вже анонсовано про санкції. Тобто в сучасному глобалізованому світі США та ЄС зробили більше, ніж можна було уявити ще кілька тижнів тому. Вони вплинули на Януковича, бо він та його родина не хочуть втратити гроші. По суті, ЄС та США зробили забагато, тому вже неважливо що вони робитимуть ще. Амбітні українці вважають, що Захід робить недостатньо, але аналізуючи поведінку на пострадянському просторі, зараз він інтегрований в події на 100%. Можна лише аплодувати тому, як вони себе поводять в цій ситуації.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть Білорусь та Казахстан не захочуть приймати Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути