вівторок, 05 серпня 2014 12:11

НАТО не готове відповісти на агресію Путіна - ЗМІ

НАТО не готове відповісти на агресію Путіна - ЗМІ
Фото: East News

Головна обіцянка НАТО, яка робить Альянс привабливим для усіх країн-учасниць, - це спільна військова відповідь на агресію проти хоча б одного члена. Але анексія Криму і наступ Росії на Схід України поставив під сумнів можливість виконання цієї обіцянки.

Про це сьогодні пише The Wall Street Journal, посилаючись на Комітет з питань оборони Палати громад парламенту Великобританії. Газета ставить питання: що зробить НАТО, якщо президенту Росії Володимиру Путіну захочеться напасти на країни Балтії?

"Наразі НАТО не готове належним чином відбити російську загрозу бодай одній з країн-учасниць НАТО", - йдеться у висновку Комітету з питань оборони Палати громад. У висновках відомства наголошується, що Кремль активно нарощує і займається модернізацією своїх класичних збройних сил.

Москва ставить за мету до 2020 року довести кількість звичайних озброєнь, які можна охарактеризувати як "сучасні", до 70%. Крім того, британські експерти звертають увагу на ядерну доктрину Росії.

"Росія вбачає в своїх ядерних силах головний інструмент стримування можливого ядерного вторгнення чи пізньої відповіді на свою агресію. Москва виділяє на них третину свого оборонного бюджету", - йдеться в доповіді.

Експерти кажуть, що оборонна доктрина НАТО застаріла, тому Альянс може не встигнути дати вчасно відповідь на воєнну агресію Росії.

"Проблема, яка виникає в НАТО через російські методи "іррегулярної війни", полягає в тому, що зобов'язання Альянсу і пов'язані з ними доктрини вимагають реагування на "збройний напад". Але російська агресія, наприклад проти Литви, може й не мати вигляду прямого удару. Швидше за все, Кремль використає російськомовні ЗМІ, щоб сколихнути етнічних росіян країни, підриваючи при цьому основні функції держави за допомогою кібератак і дій нерегулярних спецпідрозділів", - йдеться в статті.

Газета зауважує, що саме так Кремль діє в Україні просто зараз. І було б нерозумно з боку НАТО не змінити свої доктрини, щоб врахувати такі нові виклики.

Нагадаємо, що Генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмуссен назвав українську кризу "вирішальним моментом історії" для НАТО. А у Великобританії визнали, що НАТО не здатне протистояти зовнішній агресії.

Зараз ви читаєте новину «НАТО не готове відповісти на агресію Путіна - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути