понеділок, 25 березня 2024 22:24

Нардепи хочуть регулювати Telegram

Нардепи хочуть регулювати Telegram
В Україні можуть почати регулювати Telegram. Фото: УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо регулювання діяльності Telegram.

Деякі платформи спільного доступу до інформації, через які поширюється інформація, мають багатомільйонну аудиторію в Україні. Ці платформи мають регулюватися, вказано в пояснювальній записці.

Згідно з дослідженням від 2023 року, аудиторія Telegram перевищувала YouTube в 4,5 рази - 72% проти 16% відповідно.

"Додатковим аргументом для запровадження регулювання є те, що, наприклад, платформа Telegram може бути пов'язана з державою-агресором", - йдеться у документі.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, а також надавачі фінансових послуг, не мають права використовувати платформи спільного доступу до інформації з непрозорою структурою власності.

Кабміну пропонується врегулювати порядок використання посадовцями та військовослужбовцями сервісів провайдерів платформ спільного доступу до інформації з непрозорою структурою власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді погодили правку, яка змінить мобілізацію: подробиці від нардепа

Законопроєкт вимагає відокремлення провайдерів платформ спільного доступу до інформації як окремих суб'єктів у сфері медіа.

Однак їх не будуть зобов'язувати проходити реєстрацію, замість цього такі провайдери повинні забезпечити присутність в Україні свого представника (представництво, юридична або фізична особа з довіреністю) для комунікації. Ця вимога не поширюється на платформи, які зареєстровані або мають представництво в ЄС.

На провайдерів платформ, через які поширюється масова інформація, покладаються зобов'язання, на вимогу Національної ради, розкривати структуру власності та джерела фінансування.

Також пропонується встановити законодавчу презумпцію - неможливість здійснити перевірку через відсутність комунікації є підставою для визнання структури власності такого провайдера непрозорою.

Законопроєкт про мобілізацію, який зараз перебуває на розгляді комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, найімовірніше, потрапить на розгляд Верховної Ради на початку квітня.

Остаточно він може бути ухвалений через місяць, заявив член комітету Олександр Федієнко.

Перехідний період, на його думку, у разі ухвалення нового закону триватиме близько одного-двох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи хочуть регулювати Telegram». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути