середа, 15 серпня 2012 19:50

Нардеп хоче, аби "мовні інспектори" перевіряли чиновників на знання української

Нардеп хоче, аби "мовні інспектори" перевіряли чиновників на знання української
Сергій Головатий пропонує чиновникам складати іспит зі знання української. Фото: www.pravda.com.ua

Народний депутат Сергій Головатий пропонує утворити Національну комісію зі стандартів, яка перевіряла б чиновників на знання української мови.

Про це він розповів на прес-конференції у Києві, представляючи свій "мовний" законопроект.

Зокрема, нардеп наголосив, що держава має певні обов'язки щодо державної мови.

"Відповідно до цього, виникає потреба заснувати інститут з механізму захисту державної мови, якого до сьогоднішнього дня немає. Для того, щоб забезпечити ефективний механізм функціонування української мови як державної, що забезпечує її верховенство, в законі пропонується утворити Національну комісію стандартів державної мови", - пояснив він.

Ця комісія, за його словами, потрібна, тому що навіть зараз все ще передбачається такий критерій: щоби обійняти державну посаду чи посади взагалі в Україні, необхідно володіти українською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Могильов заговорив кримськотатарською, демонструючи мовний закон у дії

Загалом існує 23 посади, на які обов'язковим є знання української мови — від президента до чиновників різного рангу: "Це всі, хто мають засвідчити, що вони володіють державною мовою, заступають на державну посаду. Але жодного механізму для цього немає. Хто коли-небудь подавав цій державі довідку про володіння державною мовою? На віру? То давайте на віру будемо приймати і документи про вищу освіту, про проживання чи інші".

Отже, за словами Головатого, Національна комісія зі стандартів має визначити стандарти на кожну відповідну посаду, зокрема і щодо знання державної мови.

"Для того, щоби забезпечити цей державний стандарт, має існувати інспекція. Мною планується створення мовних інспекторів, які відповідно до компетенції, мають здійснювати нагляд. Адже виходить, що за недотримання вимог чи стандарту у тому, що стосується інституту державності (державної мови) ти не мусиш відповідати, а за просто проїзд на червоне світло мусиш?", - наголосив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головатий представив свій законопроект про мову: "Треба дати відповідь на "мовне" шахрайство"

Саме для цього і повинна існувати відповідна інспекція, на кшталт санінспекції чи інших.

Зараз ви читаєте новину «Нардеп хоче, аби "мовні інспектори" перевіряли чиновників на знання української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути