понеділок, 08 лютого 2010 10:10

Наостанок у Тимошенко - прем"єра можуть забрати $ 3,5 млрд

Наостанок у Тимошенко - прем"єра можуть забрати $ 3,5 млрд

Сьогодні, 8 лютого, закінчується термін, коли Юлія Тимошенко як глава уряду України має вступити в переговори з австрійською компанією Centragas, співзасновником швейцарського газового трейдера Rosukrenergo, про повернення 11 млрд кубометрів газу.

В іншому разі Києву загрожує судовий розгляд щодо експропрійованого рік тому газу на суму $ 3,5 млрд.

У "Газпромі" запевняють, що не мають стосунку до ситуації, що склалася. Однак експерти впевнені, таким чином Москва попереджає Київ, що будь-які спроби змінити газовий договір від 19 січня 2009 року, про що говорив під час передвиборчої кампанії Віктор Янукович, приведуть до банкрутства НАК "Нафтогаз України".

Наприкінці минулого тижня австрійська Centragas повідомила про початок розгляду в арбітражному суді за позовом, поданим 26 жовтня минулого року, щодо експропрійованих урядом України у 2009 році 11 млрд кубометрів газу Rosukrenergo.

Формально у Centragas (володіє 50% акцій Rosukrenergo, другий 50% належать "Газпрому") є на те підстави.

"Ми твердо маємо намір закликати український уряд до відповідальності за свої дії та дії підконтрольної державі енергетичної монополії" Нафтогаз ": вони повинні поважати і виконувати свої зобов"язання за договором до Енергетичної хартії, - заявив керуючий директор Centragas Holding AG Девід Браун .- Більше того, ми твердо мають намір повернути 11 млрд кубометрів газу, який вони експропріювали з газосховищ, де цей газ очікував відправки нашим споживачам в Європі ".

Нагадаємо, в січні 2009 року прем"єри РФ і України Володимир Путін і Юлія Тимошенко звинуватили в розпалюванні газової війни підконтрольного Дмитру Фірташу трейдера Rosukrenergo. У результаті посередника зі схеми поставок російського газу на Україну виключили, а борги RUE перед "Газпромом" пані Тимошенко пообіцяла врегулювати сама.

Зокрема, уряд України спеціальною директивою зобов"язав голову "Нафтогазу" Олега Дубину викупити у "Газпрому" борг RUE перед російською монополією на суму не менше $ 1,6 млрд, або в обсязі 10345 млн кубометрів газу.

Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «Наостанок у Тимошенко - прем"єра можуть забрати $ 3,5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути