Ексклюзиви
понеділок, 10 серпня 2020 10:09

"Нам не байдуже" - Зеленський звернувся до білорусів

"Нам не байдуже" - Зеленський звернувся до білорусів
Володимир Зеленський написав звернення до білорусів. Фото: facebook.com/zelenskiy95

Президент України Володимир Зеленський звернувся до білорусів. Закликав до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства.

"Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри. Сумніви ж у таких масштабах - це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, що наростає. Що ми зараз, на превеликий жаль, і спостерігаємо", - написав президент у Facebook.

Він попросив народ та уряд налагоджувати діалог.

"Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками. На мій погляд, зараз у такому діалозі мають бути зацікавлені обидві сторони - і уряд, і суспільство, що протестує. Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. І постаратися забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі. Тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести в Білорусі: що зараз відбувається в центрі столиці

Також президент додав, що Україна зацікавлена в незалежності та демократичності Білорусі.

"Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь - наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі", - написав Зеленський.

Акції протесту розпочалися після оголошення екзитполів результатів виборів президента Білорусі, відповідно до яких перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко. Люди масово вийшли на вулиці з протестами в багатьох містах. Найбільше їх у столиці Мінську. Туди ще від ранку пригнали чимало ОМОНу, спецтехніки. Центр міста заблокований силовиками, вони розганяють мітингувальників, затримують їх.

Зараз ви читаєте новину «"Нам не байдуже" - Зеленський звернувся до білорусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути