Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2020 17:59

Податкова маніпулює даними, щоб приховати свою неефективність - ЗМІ

Податкова маніпулює даними, щоб приховати свою неефективність - ЗМІ
Після публікації даних, які їх викривають, схеми продовжують працювати, наголошують у матеріалі. Автори матеріалу повідомляють, що показник так званих податкових скруток зростає. Фото: facebook.com/zedub2019

ДПС урізала всі плани з наповнення держбюджету, щоб її показники по податках і зборах виглядали "пристойно". Про це йдеться в статті-розслідуванні сайту Dubinsky.pro.

"Всі ці плани були урізані. У Міністерстві фінансів зрозуміли, що Податкова не зможе виконати показники, і зменшили їх. Для чого це робилося - зрозуміло. Щоб звіти ДПС краще виглядали, і щоб керівники Податкової служби могли заявляти про виконання і навіть про перевиконання своїх планів. Щоб було про що переможно доповідати в Facebook, а може і премії потім отримувати", - зазначають журналісти видання.

За даними матеріалу, у вересні 2020 року очікуване виконання урізаних індикативних показників Мінфіну в загальний фонд держбюджету прогнозується на рівні 29 млрд 749,5 млн грн. Це з перевиконанням 128,8%, яке прив'яжуть вже до урізаного плану.

"А тепер подивимося на докарантинний индикатив - це 32 млрд 104 млн грн. Був саме такий план. І якщо перерахувати очікувані збори в прив'язці до нього, то виконання виявиться на рівні 92,6%. Ніякого перевиконання, як відомо, навіть на план не виходимо", - зазначено в статті.

Журналісти проаналізували ситуацію зі збором ПДВ і з'ясували, що відповідно до докарантинного плану, сальдо ПДВ (нарахування мінус відшкодування) становило 8,3 млрд грн, а в урізаному - 5,9 млрд грн.

"У ДПС при Любченкові люблять оперувати поняттям податкова ефективність або податкове навантаження. Дані по ньому можна знайти у відкритому доступі: у червні 2020 року становило 3,33%, у липні 2020 року скоротилося до 3,14%. За даними декларування, у вересні 2020 року податкове навантаження впало до 3,12%, а задекларовані зобов'язання - до 22,2 млрд грн. Якщо це не корупція - тоді що?" - пояснюють автори матеріалу.

У статті зазначено, що за акцизами у вересні також очікується виконання плану зі зборів з вироблених в Україні підакцизних товарів на рівні 100,2%. Але якщо подивитися структуру доходів, то це станеться в основному за рахунок "перевиконання" надходжень від тютюну і тютюнових виробів на 103,3% або 4,24 млрд грн. У той час як виконання надходжень по спирту буде на рівні 62,1% або лише 7,7 млн ​​грн. Це все при плані в 12,3 млн грн.

Автори матеріалу повідомляють, що показник так званих податкових скруток зростає.

"За останніми даними, сума фіктивного ПДВ за останні чотири місяці змінювалася так: травень - 2 млрд грн; червень - 2,7 млрд грн; липень - 3 млрд грн; серпень - не менше 3,5 млрд грн", - йдеться в статті.

У матеріалі підкреслено: щоб остаточно закрити питання про "ефективність боротьби зі скрутками" і "оперативність реагування на податкові ризики" з боку керівництва Податкової служби, варто вивчити діяльність фірм, які здійснювали незаконну діяльність у серпні 2020 року. "Навіть після публікації даних, які їх викривають

на Dubinsky.pro, схеми продовжують працювати", - пояснюють автори статті.

Зараз ви читаєте новину «Податкова маніпулює даними, щоб приховати свою неефективність - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути