пʼятниця, 29 березня 2013 17:57

Спецтема: Луценко за ґратами

"Найменш безболісний для влади варіант - відпустити Луценка за станом здоров'я" - експерт

"Найменш безболісний для влади варіант - відпустити Луценка за станом здоров'я" - експерт
Олексій Гарань. Фото: glavcom.ua

Найменш безболісний для влади варіант вирішення справи щодо Юрія Луценка - це випустити його за станом здоров'я

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

Говорячи про можливе рішення касаційної інстанції щодо справи екс-міністра внутрішніх справ Луценка, експерт зауважив, що це була б хороша можливість для влади продемонструвати все ж таки наміри наблизитися до Європи.

"Очевидно, що справа Тимошенко і Луценка - це дві найбільш видимі політичні справи України, до яких прикута увага Європейського Союзу. І на відміну від справи Тимошенко, де поки влада не демонструє жодної готовності до компромісу, то щодо справи Луценка, наскільки можна виходити із заяв президента, які він зробив напередодні і після саміту Україна-ЄС, можливий таки якийсь компроміс", - зауважив Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Касаційний розгляд справи Луценка може стати компромісним для Європи і влади - політолог

Він додав: "Можливо, це якраз буде рішення касаційного суду. Найкраще, звісно, що можна було зробити — це звільнити Луценка за станом здоров'я. Однак така можливість уже була, але влада нею знехтувала".

"Найменш безболісно для влади — це випустити Луценка за станом здоров'я. Натомість для самого Луценка це може бути найменш прийнятний варіант, бо тоді на ньому продовжує висіти звинувачення, але принаймні він буде на волі", - уточнив експерт.

Однак, за словами Гараня, передбачити, яким насправді буде рішення касаційної інстанції, досить важко.

Говорячи про слова президента Віктора Януковича щодо того, що він може після рішення касації розглянути питання про помилування Луценка, експерт зауважив, що для цього необхідно буде змінювати деякі законодавчі норми, оскільки сам екс-міністр ніколи про помилування не проситиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Тимошенко і Луценка отримала від держави квартиру в Києві

"Всім зрозуміло, що Луценко не буде писати заяву про помилування. Цей варіант, думаю, відпадає. Інша річ, що можна було б внести якісь зміни, на основі яких можна було, щоби з проханням про помилування могли б звернутися якісь громадські організації, відомі люди, правозахисники тощо. Технічні можливості знайти можна. Сам Луценко колись казав: "Ви самі створили цю справу, то ви самі думаєте, як з неї викручуватися". Думаю, що технічно можна все зробити, була б політична воля. Поки що ж її продемонстровано не було", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «"Найменш безболісний для влади варіант - відпустити Луценка за станом здоров'я" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути