Ексклюзиви
середа, 20 вересня 2023 14:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Нагірний Карабах: як Росія втрачає вплив на Кавказі

Нагірний Карабах: як Росія втрачає вплив на Кавказі
Карабах, гірська місцевість у регіоні Південного Кавказу, є міжнародно визнаною територією Азербайджану. Її населяють етнічні вірмени. Фото: ВВС

Міноборони Азербайджану заявило про досягнення домовленості про призупинення "антитерористичних заходів" у Нагірному Карабаху. У домовленостях йдеться, що підрозділи збройних сил Вірменії залишають територію Азербайджану, незаконні вірменські збройні формування розформовуються.

Росія не змогла підтримати свого партнера, і це свідчення, що Москва втрачає вплив у регіоні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олег Бєлоколос, дипломат, голова правління Фонду "Майдан закордонних справ".

"Співпраця із Штатами, заяви щодо незадоволення реакцією ОДКБ на дії, які у Єревані називали агресією Азербайджану, викликало роздратування у Москві. Багато образ і критики на адресу Вірменії. Хоча важко зрозуміти, чим ця країна має бути вдячна Росії. Тому що росіяни абсолютно не миротворці. Все це свідчить, що Росія втрачає свій вплив на Кавказі. У світлі війни в Україні ситуація виглядає так, що крім слів Москва нічого більше не може. Віддає всі сили на війну з нами і втрачає контроль", – сказав Бєлоколос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджан зідзвонився із США і назвав єдину умову завершення військової операції в Карабаху

Росія не може кинути додаткові сили на Кавказ, тому що їх просто немає, пояснив дипломат.

"Інша причина, чому Росія цього не робитиме – Азербайджан близький союзник Туреччини. З нею Москва не може сваритися зараз. На прикладі цього конфлікту ми бачимо, наскільки провальною виявилася зовнішня політика Росія. Вона просто втрачає свою вагу і в Середній Азії, і в діалозі з Китаєм. Путін все нижче і нижче веде Росію на міжнародній арені. Тепер почнуться проблеми в ОДКБ. Росія вже не отримала політичну підтримку від своїх союзників у війні з Україною, зараз їхні комунікації ще погіршаться. Вірменія фактично вже не учасниця цього союзу", – додав Бєлоколос.

Карабах, гірська місцевість у регіоні Південного Кавказу, є міжнародно визнаною територією Азербайджану. Її населяють етнічні вірмени.

19 вересня Азербайджан оголосив про антитерористичні заходи локального характеру у Нагірному Карабасі. Азербайджан вимагала від Вірменії вивести війська з Нагірного Карабаху. Наступного дня так звана влада Нагірного Карабаху, який є територією Азербайджану, заявила про припинення вогню.

Міністерство оборони Азербайджану підтвердило домовленість про припинення вогню. З території Карабаху мають вивести вірменських військових.

Зараз ви читаєте новину «Нагірний Карабах: як Росія втрачає вплив на Кавказі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути