Ексклюзиви
понеділок, 05 квітня 2021 15:48

Нацполіції треба розгадати загадку: в який момент зникли бюлетені - "Опора"

Нацполіції треба розгадати загадку: в який момент зникли бюлетені - "Опора"
До цих виборів і їхніх наслідків є значний суспільний інтерес, кажуть в "Опора". Фото: @opora

За законом можливості проводити повторні вибори народного депутата на окрузі № 87 немає. Водночас поліція має знайти, в який момент з дільниць зникли бюлетені за одного з кандидатів. Про це сказала голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська на брифінгу в понеділок.

"Багато громадян просять людською мовою пояснити - що ж відбувається на окрузі. Ключовим є питання, що в пакетах із виборчою документацією наявні контрольні талони від бюлетенів, які видали на руки виборцям. Бюлетенів не дорахували, понад 500 голосів.

За даними первинних протоколів дільничної комісії вони були наявні. Так само вони наявні у вигляді контрольних талонів. А самого бюлетеня, який видає на руки член комісії, не знайдено. Зафіксовані розбіжності на 6 дільницях.

Є значний суспільний інтерес щодо цих виборів і їхніх наслідків, легітимності кінцевого рішення, яке ЦВК зобов'язане прийняти. Відповідно до норм і букви закону - немає можливості проводити повторні вибори, або повторне голосування. Кінцевий результат виборів ЦВК повинен бути встановлений.

Є контрольні талони, первинні протоколи ДВК, підписи у списках виборців, під час повторного підрахунку на 6 дільницях недовиявлено декілька сотень бюлетенів.

Тому Національній поліції потрібно розгадати загадку - в який момент їх не стало і де вони пропали. І хто в цьому винен", - пояснила Ольга Айвазовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кричав, проводив обшуки та вилучав документи. Тищенко влаштував істерику на 87-му окрузі

У суді розглянули 21 справу. З них - 11 відмов самого позивача, 6 - відмов суду у задоволенні позовів про скасування рішення про повторний підрахунок. 3 справи - позовні вимоги задоволені частково, нагадала голова "Опори".

"Ми хочемо, щоб нарешті правоохоронна система спрацювала так, як вона має спрацювати. Можемо обговорювати різні технології, схеми, але є факт - певна кількість людей в окрузі знає, що реально відбулося і коли.

Завдання правоохоронців - не заговорюючи це питання, дати відповідь. Хто перебував у приміщенні виборчої комісії, в який день, в яку годину. Коли члени ОВК опечатували кімнату з бюлетенями. Треба відновити всю хронологію", - сказав аналітик "Опори" Олександр Клюжев.

28 березня в окрузі №87 проходили вибори народного депутата. Кандидати від "Слуги народу" Василь Вірастюк і від "За майбутнє" Олександр Шевченко заявляли про свою перемогу.

У минулу середу Центральна виборча комісія відновила підрахунок голосів на окрузі. Перед цим комісія втрачала кворум.

Нардепи з парламентської фракції "СН" поїхали в округ "з'ясувати ситуацію з підрахунком голосів".

Підрахунок голосів комісія завершила на 8-му добу.

За даними ЦВК, за Вірастюка проголосували 31,25%, Шевченка - 29,69%, кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського - 28,86%. Різниця між Вірастюком і Шевченком - 749 голосів.

Зараз ви читаєте новину «Нацполіції треба розгадати загадку: в який момент зникли бюлетені - "Опора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути