понеділок, 18 травня 2015 10:40

Національна поліція, добровольці в армії, тюрма за георгіївські стрічки - найцікавіші законопроекти

Національна поліція, добровольці в армії, тюрма за георгіївські стрічки - найцікавіші законопроекти
unian.net

Протягом минулого тижня у Раді зареєстрували 100 законопроектів.

Проект закону про Добровольчий український корпус зареєстрував позафракційний нардеп Дмитро Ярош. Законопроектом передбачено, що Добровольчий Український Корпус перебуває у сфері управління Міністерства оборони України і є позапартійною організацією. Основними його завданнями є забезпечення підготовки добровольців до оборони України, захисту її суверенітету; сприяння Збройним Силам України та іншим законним військовим формуванням шляхом участі в забезпеченні проведення бойових дій, розвідувальної, контррозвідувальної, диверсійної, партизанської та іншої діяльності а також спортивне, оздоровче та військово-патріотичне виховання громадян України. Фінансувати таку структуру пропонують з державного бюджету.

Утворити Національну поліцію пропонує уряд. Про це йдеться у проекті закону за № 2822. Документ передбачає новий орган виконавчої влади, "який служитиме суспільству і призначений для охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки".

Звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова хочуть народні депутати від "Самопомочі" - Єгор Соболєв, Павло Костенко, Олена Сотник, Ірина Подоляк, Олександр Опанасенко, Ганна Гопко, "Блока Петра Порошенка" - Дмитро Добродомов, Сергій Лещенко, Іван Мельничук, Олег Барна, Вадим Кривохатько, Павло Різаненко, позафракційні Борислав Береза, Олег Осуховський, Андрій Іллєнко, Юрій Бублик, Михайло Головко, Юрій Дерев'янко. Відповідна постанова зареєстрована за номером 2846.

Про надання добровольцям АТО додаткових соціальних гарантій йдеться у законопроекті № 2837 народних депутатів від "Блоку Петра Порошенка" Дмитра Лошняка та Андрія Кота. Документ має на меті прирівняти добровільних учасників АТО на рівні із військовими, які беруть участь в антитерористичній операції, до учасників бойових дій, задля надання їм пільг, визначених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та прискорення соціальної і психологічної реабілітації. Серед таких пільг - безплатне одержання ліків, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, 75% знижка плати за користування житлом, безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати.

Заборонити рекламу пива та слабоалкогольних напоїв хочуть народні депутати від "Народного фронту" Геннадій Кривошея, Віталій Сташук та Леонід Ємець. Відповідний законопроект про зміни до Закону України "Про рекламу" зареєстрований під № 2859. Текст документу відсутній на сайті Ради.

Позбавити державних нагород тих, хто сприяв чи підтримував збройну агресію Російської Федерації проти України. Про це йдеться у проекті постанови за № 2858 народних депутатів від "Народного фронту" Сергія Висоцького, Андрій Левуса, "Блоку Петра Порошенка" - Юрія Луценка, Артура Герасимова, Ірини Геращенко, Марії Іонови, Дмитра Лубінця, "Самопомочі" - Павло Кишкара, Олени Сотник.

Встановити нові правила місцевих виборів пропонують народні депутати від "Батьківщини" Юлія Тимошенко, Іван Кириленко, Сергій Євтушок, Іван Крулько, Владислав Бухарєв, Вадим Івченко, Сергій Соболєв, Олексій Рябчин, Борис Тарасюк, Альона Шкрум, Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін. Відповідний проект закону зареєстрований за № 2831. Законопроект передбачає проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад за пропорційною системою з відкритими списками.Право висування кандидатів в депутати до цих рад, а також кандидатів в мери реалізовуватиметься через місцеві організації політичних партій.

Карати тюрмою за носіння георгіївських стрічок. Про це йдеться у законопроекті № 2828 від позафракційних нардепів Юрія Бублика, Юрія Левченка, Андрія Іллєнка, Олега Осуховського та Михайла Головка. Відповідні зміни до Кримінального кодексу передбачають: обмеження волі на строк до трьох років (за виготовлення, зберігання, перевезення, розповсюдження, ввезення в Україну, носіння георгіївських або гвардійських стрічок, окрім випадків, якщо такі стрічки використовуються як складова частина офіційної нагороди СРСР або республік, що входили до його складу), або штрафом до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи арештом на строк до 6 місяців. За повторні дії нардепи пропонують карати позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Зараз ви читаєте новину «Національна поліція, добровольці в армії, тюрма за георгіївські стрічки - найцікавіші законопроекти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути