Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2017 11:53

НАБУ використовує корумпованих суддів - ЗМІ

НАБУ використовує корумпованих суддів - ЗМІ
Фото: УНІАН

Судді Солом'янського суду Києва, які заплямували свою репутацію, використовують Національне антикорупційне бюро (НАБУ) для винесення потрібних бюро рішень.

Про це пишуть ЗМІ. Зокрема, називають Андрія Макуху й Олександра Бобровника.

Як повідомляється, Макуха потрапив у список 29 суддів, звільнених Верховною Радою 29 вересня 2016 року за порушення присяги. Ще 2013-го він потрапив під підозру в отриманні хабара в розмірі $5500. А незабаром, замість відсторонення, він прийняв як мінімум два незаконних рішення, що стосувалися "майданівців".

У травні минулого року НАБУ почало розслідувати його діяльність. Уже у липні Макуха приймає рішення, вигідне бюро, заарештувавши менеджерів Одеського припортового заводу Сергія Перелому і Миколу Щурікова. Служитель Феміди відмовився врахувати дані ревізії ОПЗ, проведеної Державною фінансовою інспекцією за дорученням Кабміну, яка не виявила порушень і зловживань, що явно не влаштовувало НАБУ. Зате були взяті до уваги результати перевірки, здійсненої приватною фірмою на замовлення бюро. Сьогодні ж справа ОПЗ має зовсім інший вигляд: покупця для підприємства не знайшли, в зриві приватизації депутати звинувачують НАБУ і, зокрема, заступника Ситника Гізо Углаву з команди Міхеіла Саакашвілі.

Інший суддя того самого Солом'янського суду Олександр Бобровник був оголошений раніше Українською гельсінською спілкою за підсумками 2015 року одним з 5-ти лауреатів антипремії "Будяк року" "за порушення права на справедливий суд". А журналісти програми "Слідство.Інфо" звинуватили його в причетності до злочинної схеми з незаконного відбирання житла у громадян, в якій задіяні нотаріуси та судді. Серед його скандальних рішень - закриття кримінального провадження щодо близького соратника Януковича - Юрія Іванющенка, відомого, як Юра "Єнакіївський", відмова в доступі до документів із закупівель Мінекології часів Миколи Злочевського (втрати бюджету становили 51 млн грн).

Проте в січні 2017-го Бобровника прямо з лікарні із загіпсованою рукою привезли в суд, щоб він з подачі НАБУ відправив за грати на два місяці заступників голови правління "Укргазвидобування" Олександра Сомова і Вадима Шленчака. Джерело сайту "Енергетичний термінал" пояснює таку прислужливу поведінку судді дуже просто: "він на гачку у НАБУ - на нього у них кримінальні справи". Суддя Бобровник відзначився і в так званій "справі Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" (ОГХК), грубо порушуючи процесуальні норми.

Експерти припускають, що за наполегливими вимогами голови НАБУ Ситника щодо створення Антикорупційного суду ховається бажання мати власну керовану судову структуру. А досвід використання скомпрометованих суддів Солом'янського суду дозволяє припустити, що саме вони можуть бути пролобійовані до її можливого складу.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ використовує корумпованих суддів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути