Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2019 19:13

НАБУ і САП просять ветувати закон, який стосується недоторканності

НАБУ і САП просять ветувати закон, який стосується недоторканності
Вважають, що закон зашкодить розслідуванням. Фото: Укрінформ

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура просять президента ветувати законопроєкт, який концентрує владу в руках генпрокурора та запроваджує контроль над недоторканністю народних депутатів.

"Окремі прийняті норми можуть призвести до виникнення процесуальних проблем ще на початку розслідування та дозволити цим учасникам уникнути відповідальності", - повідомила прес-служба НАБУ.

"Відповідно до законопроєкту №2237, генеральний прокурор стане єдиним в Україні, хто зможе внести відомості про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вказана норма ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП у своїй діяльності, адже тепер перед тим, як розпочати розслідування, вони мають звернутися до Генпрокурора, щоб переконати його внести відомості до ЄРДР. Крім того, законопроєкт не визначає, яким чином слідчі мають передавати інформацію Генпрокурору, щоб той розпочав розслідування", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд візьметься за повноваження президента

У САП і НАБУ вважають, що законопроект частково унеможливлює збір доказів у провадженні.

"Припустімо, в межах одного розслідування детективи НАБУ виявили інший злочин, до якого ймовірно причетний нардеп. До набуття чинності законопроекту №2237, слідчим достатньо виокремити вказаний епізод і розслідувати як окреме провадження. Якщо ж проголосований проєкт набуде статусу закону, детективам доведеться переконувати Генпрокурора розпочати розслідування, однак після його початку усі зібрані в межах іншої справи докази визнаються недопустимими", - заявили в НАБУ.

Конституційний суд визнав неконституційним законопроект президента Володимира Зеленського про закріплення в Основному законі права президента призначати голів Державного бюро розслідувань і Національного антикорупційного бюро.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ і САП просять ветувати закон, який стосується недоторканності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути