четвер, 17 жовтня 2013 20:22

На "зеленому" саміті Янукович проігнорував журналістів та матерів з дітьми, які просили допомоги
18

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Президент України відкрив сьогодні в Донецьку VI Міжнародний інвестиційний саміт, присвячений "зеленій економіці".

Перед початком саміту декілька жінок і дітей провели пікет з плакатами: "Донецьку не потрібна Європа. Тільки гроші"!, "Земляк, президент, допоможи дітям"!. Мами з дітьми протестували проти забудови свого двору на проспекті Дзержинського. Вони роздавали журналістам віддруковані звернення: "Запитаєте у президента - коли його однопартійці перестануть порушувати закон"?.

Але бачити пікет Янукович не міг. Президент промайнув повз пікетувальників у своєму кортежі з 18 автомобілів. Поставити запитання журналісти теж не мали можливості, оскільки спілкування зі ЗМІ не відбулося.

Запізнившись до початку саміту більш ніж на годину, президент України з'явився у супроводі Ріната Ахметова, свого старшого сина Олександра, віце-прем'єр міністра Олександра Вілкула, першого зам. міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолія Максюти та інших чиновників.

Відкрив саміт найбагатіший українець Рінат Ахметов. У його промові не було практично нічого по темі саміту, яку визначили як "Сталий розвиток: енергоефективність, ресурсозбереження, екобезпека".

Пан Ахметов розповів про те, що то є таке сильна Україна.

"У влади та бізнесу одна мета – сильна, незалежна Україна. Сила - це, коли нас поважають. Незалежність - це коли ми не залежимо ані від Росії, ані від США, ані від Євросоюзу. Але без економічного зростання це неможливо. Що нам треба? Величезні інвестиції, нові технології і ефективне управління. А щоб інвестор до нас йшов швидше, ніж в інші країни, потрібні рівні правила гри. Щоб у інвестора не склалося таке враження, що до нас він приїде в гарному костюмі, а поїде в шортах. Тоді він і сам не приїде і усім розповість! Правила потрібні такі, щоб інвестор повертав собі інвестиції, а країна отримувала нові робочі місця і ефективне виробництво. Тоді у виграші будуть усі", - сказав Ахметов.

Після Ахметова узяв слово президент України. Янукович розповів про те, навіщо треба підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

"Ми вперше за усі роки незалежності заклали основу модернізації нашої держави. Ми почали капітальний ремонт і це створює незручність в нашому великому будинку Україні. Через це проходили усі високорозвинені країни. Через незручності, процеси і дискусії. Але, якщо вибиратимемо більш сприятливий час, ми ще більше запізнимося в майбутнє. Тому, не чекаючи коли пройде світова криза, ми почали програму реформ. Ми стоїмо на порозі прийняття одного із стратегічних рішень - підписання асоціації з ЄС і договору про створення зони вільної торгівлі. Ми це робимо для себе. Якщо сьогодні не перейдемо на європейські стандарти, наш товаровиробник буде дискредитований на європейських і світових ринках. А якщо досягнемо випуску конкурентоздатної продукції, природньо, ми повинні подумати, як підняти стандарти життя людей. Тому, дорогі друзі, я приїхав привітати Донбас і сказати, що ви на правильному шляху - послідовно йдете в авангарді реформ", - сказав Янукович, звертаючись до зали, в якій знаходилися представники багатьох регіонів України та іноземних держав.

Після виступу президент пройшов до огляду стендів міжнародної виставки, присвяченої ресурсозберіганню та екобезпеці. При цьому охорона не дозволила пройти за ним ні журналістам, ні господарям стендів.

"Для Фінляндії усі питання, пов'язані з чистими технологіями, звичайно, дуже важливі. Фінські компанії зацікавлені в нових ринках. 250 млн. євро - оборот тих компаній, які складають сегмент чистих технологій у Фінляндії", - розповіла Gazeta.ua про мету своєї присутності на саміті Надзвичайний та повноважний посол Фінляндії в Україні Арія Макконен.

На виставці представлені проекти та науково-технічні розробки, спрямовані на енергозбереження. Наприклад, луганчани з інституту "Углемеханизація" представили стенд "ВУТ - альтернатива газу". Пропонують замінити газ водовугільним паливом, яке застосовується для спалювання в теплоагрегатах.

"Буде і тепліше, і вигідніше, якщо опалювати котлами, які ми пропонуємо і підприємствам, і житлово-комунальному сектору, - розповів Анатолій Мороз. - Вартість 1 Гкал. тепла при спалюванні ВУТ в 2-4 рази нижче в порівнянні з використанням традиційного палива".

Серед експонатів виставки виділяється скульптура людини із сміття - "GO GREEN". Її створив художник Олександр Худик. Ідея автора полягає в тому, що кожен з нас неминуче впливає на довкілля, забруднюючи його в процесі свого існування і залишаючи після себе сміттєвий слід, що зберігається в грунті і воді ще тисячу років.

"Ми можемо уникнути сміттєвої катастрофи, використовуючи продукти багаторазового застосування, менш шкідливі матеріали та переробляючи відходи", - звернувся до відвідувачів художник.

Зараз ви читаєте новину «На "зеленому" саміті Янукович проігнорував журналістів та матерів з дітьми, які просили допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути