Ексклюзиви
пʼятниця, 28 серпня 2020 15:59

На вибори у Київ купують людей з іншого міста за 1 тис. грн - "Опора" викрила схему

У Житомирі група осіб купувала копії паспортів за 200 грн, а за фото бюлетеня в день голосування в Києві обіцяли 1 тис. Про це повідомляє громадянська мережа "Опора".

29 липня у Facebook з'явилося оголошення: "Завтра 30/07/20 150 грн час для всех. Массовка. Пишите в личку". За деякий час оголошення змінили на: "1150 грн за два дня! Кто желает - звоните".

 
 

Спостерігачі "Опори" зателефонували за вказаним номером. Чоловік на ім'я Максим розповів, що збирають людей для голосування у Києві.

"Це масовка у виборах. Треба просто люди. Буде 25 жовтня в Києві. Завтра треба прийти і зареєструватись, якщо ви їхатимете на Київ. Завтра 150 гривень на руки, а 1 тисячу вже в Києві. Проїзд безкоштовний, харчування є і назад завозять. Хочете своїм ходом приїдете або на автобусі. Там треба буде сфотографувати на ваш телефон, що ви проголосували за того чоловіка. Я кандидата не можу озвучити, бо нам цього поки що не повідомляють. Завтра за реєстрацію отримаєте 150 гривень на руки, а потім їдете ви чи не ні - це вже ваша справа. З собою мати паспорт і код", - сказав чоловік.

Зустріч чоловік призначив на 08:30 30 липня в одному зі спальних районів Житомира.

Згодом прийшли так звані керівники - чоловік та двоє дівчат. Запитали групу пенсіонерів, скільки їх, чи взяли копії паспортів. Одна з "керівниць" зібрала в пенсіонерів паспорти і пішла робити ксерокопії. Потім приєдналися ще двоє "керівників", які привели "своїх" людей".

 

"Нас декілька людей збирають групи. Голосування 25 жовтня відбудеться в Києві, мера столиці обиратимуть. За ваш голос дають 1200 гривень: 200 зараз за те, що ви подаєте заявку, що їхатимете, і вже коли проголосували в палатці, поставили галочку, вам штуку гривень дадуть. Зайшли в палатку, проголосували, поставили галочку, сфотографували, вийшли, показали, вам 1000 гривень дали, почекали всіх інших - і їдемо в Житомир", – розповів один із "керівників".

Ще один із "керівників" сказав, що поїздка до Києва буде на весь день і проголосувати в Житомирі вже не можна. Він додав, що можна отримати 200 грн взамін на копію паспорта і коду, а потім вирішити, їхати у столицю чи ні.

Згодом "керівники" по черзі підводили людей з копіями документів до автомобіля, припаркованого неподалік, щоб ті отримали гроші.

 

"Все добре. Але не розуміємо, чому нам дали 800 гривень", - сказали своєму "керівнику" хлопець і дівчина, вийшовши із машини. На зустріч прийшли близько 20 людей.

Така схема, ймовірно, застосовувалася для зміни виборчої адреси, адже обов'язковою умовою було мати при собі копію паспорта та коду, кажуть в "Опорі".

Станом на 28 серпня, за даними Державного реєстру виборців, 282 виборці з житомирської громади змінили виборчу адресу.

Подібна схема працює і в Одеській області, поліція розслідує масову зміну виборчих адрес у трьох громадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині виборцям роздають бісквіти з шампанським

Спостерігачі нагадують: бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації.

За Кримінальним кодексом, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за голосування, передання бюлетеня караються штрафом до 300 неоподатковуваних мінімумів, виправними роботами до 2 років або обмеженням волі на той самий термін.

15 липня Верховна Рада призначила чергові вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів. Вони мають відбутися 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «На вибори у Київ купують людей з іншого міста за 1 тис. грн - "Опора" викрила схему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути