субота, 28 січня 2023 17:20

На виборах президента Чехії перемагає Петр Павел: чому це важливо для України

На виборах президента Чехії перемагає Петр Павел: чому це важливо для України
Генерал Петр Павел з дружиною Євою Павловою на виборчій дільниці. Вона також є кадровою військовою – підполковником у відставці. Фото: Getty Images

У Чехії на президентських виборах, за попередніми підрахунками, перемагає Петр Павел – генерал у відставці, який посідав найвищу військову посаду в НАТО – очільника Військового комітету Альянсу.

Павел підтримує надання військової допомоги Україні, а також ініціював збір грошей для допомоги українським військовим. Про це пише ВВС.

Після підрахунку усіх голосів у фіналі президентських виборів Павел набрав 56,3%, а його конкурент мільярдер Андрей Бабіш має менше 44%. Втім, це поки неофіційні результати.

Згідно з прогнозами агентств STEM і STEM/MARK для CNN Prima News, Петр Павел перемагав з результатом 58,01% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передача танків Leopard Україні ‒ у Чехії зробили важливу заяву

У той час, як Павел виступав за найактивнішу підтримку України зброєю, Бабіш переконував, що миру треба досягти переговорами з Путіним.

Для України ці вибори були важливими, адже боротьба точилася між кандидатом, який виступає за поразку Росії у війні, постачання ЗСУ озброєнь і вступ України в НАТО, і кандидатом, який пропонував мирну конференцію.

За час повномасштабної війни Чехія продемонструвала себе як один з кращих союзників України.

Крім підтримки на міжнародній арені та допомоги зброєю, Чехія (після Польщі та Німеччини) посідає третє місце серед європейських країн за кількістю українських біженців, які знайшли в країні тимчасовий притулок.

Кандидат у президенти Чехії Андрей Бабіш заявив, що у випадку обрання не відправлятиме війська до інших країн НАТО, якщо на них нападе Росія.

Йдеться, зокрема, про Польщу та країни Балтії. Про скандальну заяву колишнього прем'єра Чехії повідомив у Twitter журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

При цьому кандидата не збентежило навіть те, що це є зобов'язанням країн-членів НАТО.

Зараз ви читаєте новину «На виборах президента Чехії перемагає Петр Павел: чому це важливо для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути