Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 21:46

Спецтема: Боротьба за "мову"

"На тупість треба відповідати тупістю" – Москаль не розуміє, чим його законопроект гірший за ініціативу Колесніченка

"На тупість треба відповідати тупістю" – Москаль не розуміє, чим його законопроект гірший за ініціативу Колесніченка
Геннадій Москаль пропонує зробити регіональною мову гуцулів. Фото: obozrevatel.com

Якщо президент визнав, що на регіональну мову заслуговують русини, то треба поважати і гуцулів та надати їм можливість зробити гуцульську мову регіональною.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів нардеп Геннадій Москаль, пояснюючи, навіщо він зареєстрував у Верховній Раді законопроект про надання регіонального статусу гуцульській мові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готова допомогти Україні у використанні "мовного" ??закону в освіті

"Виборці так захотіли. А що русинська мова існує? Чому русинам можна, а гуцулам зась? Поясніть мені, яка різниця між русином і гуцулом? І той і той – субетнос  українського народу. Усі були русини, при Австро-Угорщині не було такого поняття – українці. Були українці – але це інтелігенція, яка розуміла мову, читала, писала, але це були одиниці. Решта, прості люди – були русини на території  імперії.  У мене є метрика,  в якій написано, що моя бабця, яка народилася у Австро-Угорській імперії, - русинка, але ніхто сьогодні на території Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської та інших територіях Австро-Угорської імперії, не каже, що вони не є українці, а є русини.  Тому, якщо русинам можна, і президент це підписав, то чого не можна гуцулам?", - дивується Москаль.

Політик також впевнений, що "мовним" законом політики перетворили законотворчість на театр абсурду.

"На дурість можна відповідати тільки дурістю. Бо інші аргументи вони абсолютно відкидають. Завтра до мене лемки звернуться, або бойки – внесемо і їх мову. Не можна перетворювати закон у театр абсурду. Колесніченко русина не бачив навіть у телевізорі.  Тому на тупість треба відповідати такою само тупістю. Де живуть русини я не знаю, але гуцули живуть на території  трьох українських областей, велика гуцульська діаспора в Америці,  Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Аргентині, Бразилії.  Вибачте, а де ті русини, у підпіллі? Чи у штаб-квартирі Партії регіонів? Тому чим моя ініціатива дурніша за ініціативу Колесніченка?", - дивується політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Продовжую виконувати улюблений закон ПР" - Москаль завалює чиновників "мовним" спамом

Москаль також пообіцяв, що доповідаючи свій законопроект, він говоритиме виключно гуцульською мовою.

"Це живі люди, у них є мова, є свої традиції,  і вони хочуть, щоб їх мову поважали. Я хочу, щоб, як кажуть гуцули, "парлямент" прийняв цей закон. Тому я вже написав собі промову на "файній" гуцульській мові і буду звертатися до панів, які сидять у "парляменті" , аби вони "мали охоту і гонор" і зважили на гуцулів", - додав політик.

 

Зараз ви читаєте новину «"На тупість треба відповідати тупістю" – Москаль не розуміє, чим його законопроект гірший за ініціативу Колесніченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути