середа, 22 липня 2020 11:14

На "слугу" склали протокол про корупцію

На "слугу" склали протокол про корупцію
Андрій Холодов ішов 22-м у списку "Слуги народу". Фото: radiosvoboda.org

Національне агентство з питань запобігання корупції встановило в діях народного депутата від "Слуги народу" Андрія Холодова адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією.

У НАЗК встановили, що "слуга" діяв в умовах "реального конфлікту інтересів", коли відправив депутатське звернення до директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника з вимогою надати інформацію про результати досудового розслідування у кримінальних провадженнях, в яких може фігурувати сам, пише "Радіо Свобода".

Такими діями депутат порушив Закон "Про запобігання корупції", за що передбачено адміністративну відповідальність.

Про це йдеться у протоколі від 7 липня, складеному на Холодова, який НАЗК надало у відповідь на запит журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не чіпатиме олігархів. Кожен має важіль впливу на Офіс президента

Цьому передувало розслідування програми "Схеми: корупція в деталях", у якому журналісти викрили народного депутата на зв'язку з тютюновим бізнесом. Що могло свідчити про лобіювання ним інтересів бізнесу, до якого мала стосунок його родина.

Йдеться про "тютюнову правку" №8 до закону №1049. Після публікації матеріалу та звернень депутатів НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем.

За даними Нацагентства, Холодов просив директора НАБУ надати йому інформацію про стан та результати всіх досудових розслідувань, які стосуються "тютюнової правки", яка мала збільшити заробітки для роздрібних торговців сигаретами.

У НАЗК вказують на суперечність між приватним інтересом і службовими повноваженнями депутата: "Народний депутат не повинен використовувати депутатського мандата в особистих, зокрема корисливих, цілях".

Депутатське звернення може стосуватися виключно питань, пов'язаних із депутатською діяльністю, – наголошують у Нацагентстві, посилаючись на Закон "Про статус народного депутата".

"12 днів я приймав антибіотики. Тільки після того, як мені стало легше, я почав шукати способи повернутися до Києва", - написав Холодов.

Депутат планує прилетіти до Києва 30 квітня рейсом Ларнака - Київ.

"Відразу скажу, президент і голова фракції СН, багато колег були в курсі ситуації і морально мене підтримували", - заявив нардеп.

"Зазначеними діями Холодов А. І. вчинив адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, передбачене ч. 2 статті 172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме: вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів", йдеться у складеному протоколі.

Стаття передбачає накладення штрафу від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 3400 до 6800 грн.

Раніше журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" повідомляли, що Андрій Холодов із початком карантину та після звернення президента Володимира Зеленського до українських громадян із закликом повернутися в країну через закриття кордонів, виїхав на Кіпр.

З того часу Верховна Рада 5 разів збиралася на позачергові засідання для ухвалення термінових рішень, пов'язаних зокрема із заходами протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Після публікації журналістів "слуга" заявив, що повертається в Україну.

Зараз ви читаєте новину «На "слугу" склали протокол про корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути