четвер, 01 червня 2017 10:51

На сайті НАБУ штучно накручують результати голосування

На сайті НАБУ штучно накручують результати голосування
Серед кандидатів у Раду громадського контролю НАБУ 49 громадських діячів, але тільки 15 з них за підсумками голосування зможуть стати членами Ради контролю. Фото: Українські новини

У середу, 31 травня на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро України з 9:00 ранку і до 21:00 вечора триває голосування за кандидатів у Раду громадського контролю НАБУ.

Моніторинговий комітет, що складається з незалежних журналістів та фахівців ІТ-галузі, на громадських засадах весь день стежить за тим, як проходить голосування. Їхні висновки – невтішні. В Комітеті, зокрема, заявили, що швидше за все результати голосування штучно підкручують. Про це свідчать часті і тривалі збої в роботі порталу НАБУ, повідомляють "Коментарі.uа".

Серед претендентів – 49 громадських діячів, але тільки 15 з них за підсумками голосування зможуть стати членами Ради контролю.

На сайті НАБУ сказано, що проголосувати за свого кандидата, а точніше за 15 з 49, відразу може і має право будь-який бажаючий громадянин України, хоча на ділі все виявилося інакше.

У Моніторинговому комітеті, за повідомленням ЗМІ, констатували, що вранці, починаючи з 9:00 до 10:00 проголосувати можна було практично без проблем. Пізніше охочих віддати свій голос за члена Ради контролю НАБУ сайт бюро не пускав на сторінку голосування з першого разу. Тільки з третьої-четвертої, а то і п'ятої спроби проголосувати все ж вдавалося.

Як відзначають "Коментарі.ua" ближче до обіду і до 18:00 портал голосування НАБУ кілька разів зупиняв свою роботу.

Так, як сказано у публікації, Моніторинговим комітетом зафіксовано, що голосування було заблоковано з 13:20 до 13:37, 14:25 до 15:31, 16:36 до 17:32. В 17:37 – робота порталу знову була заблокована. В 18:00 –вже знову вдалося проголосувати.

"Така ситуація однозначно може свідчити про спроби втручання у перебіг голосування з метою вплинути на результати конкурсу. Зокрема, на думку ІТ-фахівців причинами тривалого блокування можливості голосування може бути так зване штучне голосування, коли внаслідок спроб одночасного включення в систему великої кількості роботів система просто не витримує. Також зупинки голосування могли бути спровоковані з метою запуску спеціальних лічильників, які накручують цифри потрібним кандидатам", – повідомили в Моніторинговому комітеті.

Видання уточнює, що в НАБУ збої при спробі голосування за кандидатів у члени Ради пояснили "технічними проблемами у провайдера телекомунікаційних послуг".

Однак, як повідомляє медіа, в Моніторинговому комітеті зазначили, що якщо б проблема дійсно була в провайдері, не працював би весь портал НАБУ в цілому, а не єдина сторінка голосування.

Також у комітеті підкреслили, що таке втручання в систему (накрутка голосів. – УН) неможлива без згоди на те власника сайту, на якому проводиться голосування.

Зараз ви читаєте новину «На сайті НАБУ штучно накручують результати голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути