Ексклюзиви
понеділок, 18 лютого 2013 12:40

На помічників нардепів щороку держава витрачає 100 мільйонів

Кожен народний депутат щомісячно отримує 20 тисяч гривень (240 тисяч гривень на рік) на оплату праці помічників-консультантів. Про це повідомляє Громадянська мережа "ОПОРА" з посиланням на дані, отримані в Верховній Раді.

"Загальна стаття витрат на кожен місяць становить 8 мільйонів 880 тисяч гривень, а в межах року – близько 107 мільйонів гривень. Ще близько 178 тисяч кожного місяця йде на їх відрядження (норма на одного депутата – 400 гривень/місяць)", - йдеться в повідомленні.

Загалом помічниками у 450 народних депутатів працює 4 тисячі 194 людей, з них робота 1 тисячі 269 оплачується з державного бюджету, а 2 тисячі 925 працюють на громадських засадах.

Тож у середньому, на одного нардепа припадає 3 оплачуваних помічника (середня зарплата 6 тисяч 660 гривень) та 7 "волонтерів".

Автор: Фото: oporaua.org
 

"Найбільшу загальну кількість помічників має депутат фракції КПУ Микола Дзарданов – 31. Андрій Шипко (Партія регіонів) має 30 помічників, а Віктор Бутьківський (ПР) – найбільшу кількість помічників на громадських засадах – 28 осіб. Найбільшу кількість оплачуваних помічників (по 10 осіб) мають депутати Сергій Міщенко (позафракційний), Василь Кравчук, Олександр Абдуллін (ВО "Батьківщина")", - відзначили в "ОПОРІ".

Також по 29 помічників-консультантів мають "регіонали" Сергій Гриневецький, Олександр Пресман, Іван Ступак. По 28 помічників є у Володимира Бондаренка (ВО "Батьківщина"), Едуарда Леонова (ВО "Свобода"), Леоніда Литвинова (Партія регіонів). По 27 консультантів – у Григорія Заболотного (позафракційний), Івана Кириленка, Віталія Німілостівого, Володимира Шульги (ВО "Батьківщина").

Разом з тим в Громадській мережі відзначають, що попри те, що ЗМІ, громадські організації та виборці традиційно проявляють інтерес до персоналій помічників-консультантів, Апарат Верховної Ради засекречує інформацію щодо них. Посилаючись на закон "Про захист персональних даних" у ВР відмовляються надати інформацію про імена, прізвища, по-батькові, засади працевлаштування помічників-консультантів депутатів.

"ОПОРА" відзначає, що в умовах відсутності прозорих механізмів підбору кадрів для депутатів, існують "суттєві загрози неефективного використання державних ресурсів". Тому Громадянська мережа закликає народних депутатів самостійно оприлюднити перелік своїх помічників-консультантів та зазначити засади їх працевлаштування.

Як відомо, згідно з законом народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта, які працюють за строковим договором, сумісництвом або на громадських засадах.

Як повідомлялося раніше, нардепи із зарплатою в 17 тисяч вибивають надбавки за знання російської мови як іноземної. Однак гроші, які депутати отримали додатково до своєї зарплати, на виконання депутатських повноважень за грудень, вони витратили на ремонт своїх автомобілів, вітальні листівки з Новим роком чи на сім'ю.

Зараз ви читаєте новину «На помічників нардепів щороку держава витрачає 100 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути