субота, 03 червня 2006 13:12

На Харківщині російській мові надали статус регіональної

 

Харківська обласна рада надала російській мові статус регіональної. Таке рішення було прийняте сьогодні на засіданні сесії облради. "За" проголосувало 107 депутатів. Проти – 25.

Прихильники цього рішення мотивували свою позицію тим, що російську мову, за останнім переписом населення, майже 44% жителів Харківщини вважають рідною, а 83%  - вільно нею володіють.

У своїх виступах майже всі депутати заявляли, що керуються Конституцією, законами України та Європейською Хартією регіональних мов та мов меншин. На підставі цього вони вирішили, що місцеві ради та їхні виконавчі органи у своїй роботі і документах можуть використовувати, поряд з українською державною і російську регіональну – як мову роботи, діловодства та документації.

Підприємства, заклади освіти, науки, культури, ЗМІ та об"єднання громадян мають право використовувати російську мову.

Депутати від БЮТ та НСНУ закликали колег не голосувати за це питання. Зокрема, член фракції "Наша Україна", голова обласної ради попереднього скликання Олег Шаповалов, сказав, що депутати зроблять помилку, оскільки ця проблема, на його думку, є заполітизованою.

На сесії облради депутати також підтримали рішення оголосити день народження Олександра Пушкіна, 6 червня, Днем російської мови у Харківській області.

Після перерви у засіданні депутати заслухають звіт губернатора Арсена Авакова.

Нагадаємо, що лідер Партії регіонів Віктор Янукович також мав намір відвідати сьогоднішню сесію Харківської облради. Однак, за словами представниці "регіонів" Любов Чуб, його літак не випустили з київського аеропорту.

Наразі біля будівлі облради проходить мітинг, на якому зібралося приблизно 20 тис. людей. Половина присутніх підтримують усі прийняті депутатами рішення. Інші ж виступають проти та закликають відправити Авакова у відставку. Правоохоронні органи повідомляють, що сутичок між учасниками демонстрації не було.

За матеріалами: УНІАН, Українські новини, ForUm

Зараз ви читаєте новину «На Харківщині російській мові надали статус регіональної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути