четвер, 04 липня 2013 20:00

"На дієздатність влади впливає економіка та серйозні протиріччя всередині ПР"

"На дієздатність влади впливає економіка та серйозні протиріччя всередині ПР"
Сергій Таран переконаний: Нова "тушка" пов'язана із подіями у Врадіївці. Фото: www.gart.org.ua

Консолідованість депутатів від більшості та спільне ухвалення нею багатьох провладних законопроектів, зокрема закону про векселя, пов'язане зі знаходженням компромісу всередині самої влдаи.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

Чому "регіонали" так активізувалися наприкінці сесії і таки змогли провести кілька своїх законопроектів, на які раніше голосів не вистачало?

- Основний конфлікт, який зараз відбувається у Верховній Раді — це суперечності всередині Партії регіонів. Вони не могли знайти спільної мови, бо, фактично, так звана група "Сім'я" монополізувала контроль за політичними призначеннями і всім тим, що відбувається в країні. Внаслідок цього, у Верховній Раді відбулися дуже складні процеси, які взагалі ставили під питання те, чи може Партія регіонів мати більшість. Певно, що в останні дні деякі компроміси таки було знайдено, особливо у питаннях кадрових призначень. Вони засвідчили, що не відбулося монополізації Сім'єю всіх кадрових призначень. Це призвело до того, що Верховна Рада змогла таки ухвалити деякі владні законопроекти.

Які призначення маєте на увазі?

- Треба дивитися на ті призначення, які відбулися і ті, які не відбулися. Наприклад, відбулася зміна голови Мін'юсту. Водночас, не відбувся перерозподіл влади в системі Адміністрації президента, про що дуже багато говорилося. Також залишилася квота Партії регіонів і в уряді, адже Азаров давно вже мав піти у відставку. Про це говорили навіть представники "Регіонів". Всі ці процеси досить серйозно впливали на те, що не просто Верховна Рада не працювала, а Партія регіонів у ВР не працювала так злагоджено, як мала б.

Тобто, єдина причина проведення владних питань у ВР — це знаходження компромісу всередині самої Партії регіонів?

- Взагалі динаміку роботи більшості визначають два фактори: боротьба всередині ПР та економіка, яка зараз ставить надзвичайно гостро питання про політичне виживання влади. Ці два фактори впливають на дієздатність Партії регіонів. В Україні зараз досить складна економічна ситуації. Думаю, що у середовищі Партії регіонів є побоювання, що якщо економічна криза відбудеться передчасно, то ця хвиля накриє всіх, а не тільки групу Сім'ї.

Також немало важливим фактором позитивних голосувань стало і те, що зазвичай багато "регіоналів" просто не ходять на засідання. Бо ці люди туди йшли не з політичних міркувань, а з особистих. І це теж впливає на роботу ПР. Цей фактор завжди був і буде всередині партії влади.

Наступної сесії така злагодженість у ПР збережеться, чи знову більшість буде ситуативною?

- Думаю, не збережеться. Далі ще більше потрібно буде донорство комуністів у голосах. Через це впевненості у тому, що Партія регіонів зможе контролювати стабільну більшість немає.

Свою стабільність Партія регіонів намагається забезпечити ще й "тушками". Сьогодні черговий нардеп залишив "Батьківщину". Відтік депутатів з опозиційних сил буде і надалі?

- З "Батьківщини" - так. Там ще досить багато людей, які пов'язані з бізнесом і які можуть потенційно стати "тушками". Ця небезпека залишилася. Адже принципи формування фракції "Батьківщини" не були новими. Вони так само залишилися сумнівними - бізнесова складова там грає значну роль. А це якраз - основа для "тушкування".

"Тушки" і надалі будуть з'являтися періодично, по одному, під певне голосування, як це відбувається зараз?

- Насправді, із голосуванням це не пов'язане, бо на нього не впливає. Якщо владі потрібні голоси, то не обов'язково мають з'являтися "тушки". Може бути так, що просто окремі люди в опозиції голосуватимуть так, як це потрібно Партії регіонів, формально залишаючись у своїх фракціях. Це може відбуватися системно і за такими голосуванням може бути зрозуміло, хто з цих людей у майбутньому стане "тушкою".

"Тушки" з'являються тоді, коли є резонансні політичні приводи. Наприклад — події у Врадіївці.

Тобто, поява саме сьогодні нової "тушки" спрямоване на відволікання уваги від подій у Врадіївці?

- Безперечно. Справа в тому, що у Партії регіонів сьогодні досить серйозні проблеми із політичним рейтингом. Натомість, на фоні того, що відбувається у Врадіївці, в опозиції з'являється шанс посилити свої позиції. Тому для того, щоби вибити під такими можливостями опозиції ґрунт, і з'являються "тушки". Щоби показати, що опозиція — аж ніяк не моральна, не чесна і в неї купа своїх проблем.

Зараз ви читаєте новину «"На дієздатність влади впливає економіка та серйозні протиріччя всередині ПР"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути