Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 13:46

На Черкащині опозиційні сили освятили вогонь з Холодного Яру
5

Сьогодні, на Благовіщення, представники об'єднаної опозиції освятили в Холодному Яру прапори, вогонь і шаблю.

Збираються учасники акції на чигиринській трасі біля повороту на село Головківка. Там нещодавно встановили зупинку. На ній табличка "Зупинка встановлена на прохання члена Партії регіонів…". З самого ранку ллє дощ.

Опозиціонери їдуть у Холодний Яр чотирма машинами. Зупиняються біля Монастирського ставу. За переказами, саме там гайдамаки святили ножі перед своїми походами. Потім цю традицію перейняли воїни Холодноярської республіки.

"Я запитував у святих отців, чи можна святити зброю, - розповідає голова Черкаської обласної організації УНП Леонід Даценко. – Мені відповіли, що кожна річ, яка застосовується на богоугодне діло, може бути освячена. Наприклад, зброя – щоб захищати Вітчизну. Сьогодні ми вирішили освятити і вогонь. Пам'ятаєте, як писав Шевченко: "І повіє новий вогонь з Холодного Яру". Цей вогонь ми привеземо в Черкаси і запалимо на центральній площі".

Голова обласної УНА-УНСО Леонід Зелененко намагається розпалити багаття. Сирі дрова не горять, тому поливає їх керосином. Ігор Сичов з УНП запалює смолоскип.

Освячення вогню проводити отець Анатолій з Української православної автокефальної церкви. Потім святою водою кропить чотири прапори – жовто-блакитний, червоно-чорний, чорний холодноярський, та малиновий козацький.

"Спеціально не брали цього дня партійних прапорів, - каже Даценко. – Це акція не якоїсь політичної сили, а об'єднаної опозиції".

Представник козацтва Володимир Матюша стає на коліна перед отцем. У руках тримає шаблю, просить і її освятити. Дощ припиняється, крізь хмари визирає сонце.

Вогонь від смолоскипа запалюють у лампадці, ставлять її в машину.

Через годину усі повертаються у Черкаси. Там на 14 годину опозиція планує провести мітинг.

Нагадаємо, раніше Раду опозиційних сил та обласну опозиційну українську народну адміністрацію створили в Черкаській області. Її головою було обрано керівника Української народної партії в Черкаській області Леоніда Даценка.

Угоду про створення Ради підписали Черкаські обласні організації УНП, НРУ, Партія пенсіонерів, УРП "Собор", ВО "Батьківщина", "За Україну!", "Реформи і порядок", Українська національна асамблея, партія Екологія і соціальний захист, "Просвіта", Всеукраїнське об'єднання ветеранів, ГО "Воля", ГО Українська народна молодь, ГО Центр медіаініціатив, Асоціація органів самоврядування населення, ВГО "Спілка власників житла України".

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині опозиційні сили освятили вогонь з Холодного Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути