субота, 08 січня 2022 11:00

На Банковій - страх. Керівника САП обирають 16 місяців – Шабунін

На Банковій - страх. Керівника САП обирають 16 місяців – Шабунін
Посада керівника САП важливіша за директора НАБУ, каже Віталій Шабунін. Фото: @dyvovyzhni

Офіс президента боїться затвердження незалежного керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Контрольована Банковою частина комісії відмовляється затвердити зрозумілого, раніше визначеного переможця. На двох останніх засіданнях п'ятеро членів комісії просто не підняли руки при затвердженні вже оголошених результатів", - зауважив експерт.

Зі слів Шабуніна, ОП робить все, щоб зірвати конкурс.

"Цей незрозумілий, алогічний страх перед професіоналами у правоохоронній системі змушує їх робити жахливі речі, в тому числі підриваючи довіру ключового безпекового союзника.

Конкурс триває 16 місяців. Для порівняння, контрольованого Банковою директора Бюро економічної безпеки обрали за три тижні", - сказав голова ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський із Коломойським приїхали в "Буковель" - ЗМІ

Зараз обов'язки керівника САП виконує генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, зазначив Шабунін.

"Та прокурорка, яка допомогла врятувати від відповідальності Татарова (заступник керівника ОП Олег Татаров. Президент Володимир Зеленський призначив його у серпні 2020 року. Татарова підозрюють у причетності до надання хабаря за фальсифікацію експертизи у справі колишнього нардепа і забудовника Максима Микитася. Той є фігурантом розслідування про зловживання і розкрадання коштів під час будівництва житла для Національної гвардії. Татаров був адвокатом ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Портнова. Колишній розвідник із ГУР Роман Червінський назвав Татарова "кротом", який боїться посваритися з Росією. - Gazeta.ua). Коли Офіс генпрокурора передав справу від НАБУ до СБУ, де ця справа згниває", - сказав активіст.

"У кримінальному процесі ключовою є роль прокурора, а не детектива. Посада керівника САП важливіша, ніж директора НАБУ. Якби САПом на момент справи Татарова керувала незалежна особа, а не Венедіктова, то справа була би в суді.

Дозволи на всі більш-менш значимі слідчі або процесуальні дії дає в першу чергу прокурор. Не можна піти на обшук, виїмку документів без його санкцій. Справу "Роттердам+" прокурор закривав чотири рази. При тому, що у прокурорській групі є люди, готові піти з цією справою в суд", - пояснив Шабунін.

Комісія збереться після новорічних свят, прогнозує експерт.

Торік у грудні комісія з обрання керівника САП не проголосувала за проєкт рішення, яким пропонували затвердити на цю посаду кандидатуру детектива НАБУ Олександра Клименка.

Корумповані сили блокують роботу комісії, заявило посольство США в Україні.

У серпні 2020 року Назар Холодницький звільнився з посади керівника відомства.

Зараз ви читаєте новину «На Банковій - страх. Керівника САП обирають 16 місяців – Шабунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути