Ексклюзиви
вівторок, 18 січня 2022 20:46

"На Банковій ще не визначилися, що робити з Порошенком" - аналітик

"На Банковій ще не визначилися, що робити з Порошенком" - аналітик
"Петро Порошенко хоче стати прапором, під який зберуться опозиційні сили. Але без радикалізму та нераціонального тиску влади цей процес не відбудеться", говорить аналітик Микола Мельник. Фото: Reuters

У справі проти п'ятого президента Петра Порошенка для глави держави Володимира Зеленського та його оточення важливіше не допустити об'єднання опозиції, ніж отримати вирок суду. Про це Gazeta.ua розповів гендиректор аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник.

"Влада намагається розбити образ Петра Порошенка як "сивочолого гетьмана, криголама". Найпростіший шлях – поєднання його із антидержавницькими речами, як Віктор Медведчук чи торгівля із ОРДЛО. Влада добре підібрала платформу. Наскільки є склад злочину у діях Петра Олексійовича – велике питання. Але влада намагатиметься просувати цю історію медійно. Проблема в тому, що на Банковій до кінця не визначилися, що робити з Порошенком", – каже Мельник.

Для влади важливо не дати зробити з Порошенка ікону протестів, говорить аналітик.

"Протести поки що мирні, стосуються лише його прибічників. Для влади важливо, щоб ситуація залишалася такою. Щоб люди прийшли – помітингували без конфліктів – і розійшлися. Як тільки правоохоронці спрацюють жорстко, як вони вміють, це стане протестом українців проти свавілля силовиків. Із цього починався Майдан. Для Зеленського важливо не дати об'єднатися проукраїнським силам на тлі цього свавілля, ніж посадити Порошенка", – говорить Мельник.

В оточенні п'ятого президента справу позиціонують як боротьбу Зеленського з системною опозицією, розповідає Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від прильоту до перенесення засідання: як проходив суд у справі Порошенка – у фото та відео

"Порошенко хоче стати прапором, під який зберуться опозиційні сили. Але без радикалізму та нераціонального тиску влади цей процес не відбудеться. Бо політики не хочуть об'єднуватися навколо Петра Олексійовича, тому що пам'ятають, як він душив своїх партнерів "у дружніх обіймах". Поки що стратегія влади перемагає. Тому Порошенка постійно поєднують із Віктором Медведчуком, що неприйнятно для проукраїнського електорату", – наголошує аналітик.

Світову спільноту не дуже турбують внутрішні питання України, говорить Мельник.

"Йде кримінальна справа з конкретними особами про торгівлю з окупованими територіями. Це дратувало Європу свого часу. Адже Порошенко вимагав посилення санкцій щодо Росії, в той час, як у нас із ними йшов торговий оборот. Все залежить від того, яку доказову базу зберуть слідчі. З іншого боку, у п'ятого президента сильні західні лобісти – в Європі та у демократичному таборі у США. На відміну від Володимира Зеленського та його оточення. Але це позиція лобістських кіл, а не позиція держав", – додає аналітик.

Уранці 17 січня Петро Порошенко прилетів в Україну з Варшави. Прихильники приїхали зустріти його в аеропорт "Київ". Туди ж до нього прийшли слідчі ДБР.

У Печерському райсуді йому обирали запобіжний захід із 11:00. Обвинувачення просить арештувати п'ятого президента на два місяці з можливістю внесення застави в 1 млрд грн. Засідання перенесли на 19 січня 14:00.

20 грудня 2021 року Порошенку оголосили підозру в держзраді у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

Зараз ви читаєте новину «"На Банковій ще не визначилися, що робити з Порошенком" - аналітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути