неділя, 29 січня 2012 16:34

На 99 % парламентські вибори відбудуться вчасно - голова ЦВК

На 99 % парламентські вибори відбудуться вчасно - голова ЦВК

Голова ЦВК Володимир Шаповал спростував чутки про можливе зниження виборчого бар'єру і про скасування парламентських виборів.

"Чуток багато. Хтось поширює чутки і про скасування виборів. Особисто я на 99% переконаний, що вибори відбудуться вчасно", - заявив Шаповал.

"Наскільки логічне недавнє підвищення бар'єру? Певна логіка присутня. З одного боку, взяти таку планку не кожному під силу. Якщо явка виборців складе 60% (насправді, думаю, вона буде вище), тоді 5% - це приблизно 1 млн. 215 тис. виборців. Це переконливо. З іншого боку, високий поріг буде сприяти консолідації політичних сил. Опозиція, вважаю, має дякувати авторам цього нововведення. Воно підштовхує дрібні партії до об'єднання, змушує політиків відмовлятися від надмірних, часом, необгрунтованих амбіцій", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК: На парламентські вибори не вистачає 400 мільйонів

За його словами, "було б непогано, якби всі політичні сили домовилися вилучити з чинного закону норму про можливість одночасно балотуватися в одномандатному окрузі і за списками політичних партій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кайда розповів, як ТВК і ЦВК бояться тернопільської "Свободи"

"Є всі підстави ставити під сумнів конституційність цього положення. У 1998 році Конституційний суд чітко артикулював свою правову позицію з цього приводу, заперечуючи можливість одночасного висунення в одномандатному і багатомандатному округах. Як можна було знехтувати цією забороною при підготовці нового закону про вибори народних депутатів?", - сказав Шаповал.

Зараз ви читаєте новину «На 99 % парламентські вибори відбудуться вчасно - голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути