Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2022 19:12

Спецтема: Війна Росії проти України

МЗС і Велика Британія відреагували на "суд" над іноземцями-захисниками України

МЗС і Велика Британія відреагували на "суд" над іноземцями-захисниками України
Бойовики "ДНР" "засудили" до смертної кари британців Ейдена Асліна, Шона Піннера і марокканця Саадуна Брагіма.

Україна докладе максимум зусиль для звільнення з полону трьох іноземців, яких сьогодні бойовики "засудили" до смертної кари.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, повідомили в "РБК-Україна".

Усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних сил України, є українськими військовослужбовцями, сказав Ніколенко.

"Відповідно до міжнародного гуманітарного права, на них поширюється правовий статус комбатантів. Усі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють у полон ворога, мають права військовополонених. Ворогу заборонено вчиняти щодо них насилля, залякувати чи негуманно поводитися", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія веде агресію проти всього світу - Зеленський

Так званий "судовий процес" над громадянами Великої Британії Ейденом Асліном і Шоном Піннером, громадянином Марокко Саадуном Брагімом є нікчемним.

"Подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище за закон і мораль, підривають механізми повернення військовополонених. Український уряд продовжить докладати максимальних зусиль заради звільнення всіх захисників України", - заявив речник МЗС.

Тим часом міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс засудила "вирок" бойовиків.

"Я категорично засуджую вирок Ейдену Есліну й Шону Піннеру, яких утримують російські проксі на сході України. Вони військовополонені. Це фіктивне рішення, яке абсолютно незаконне. Мої думки з родинами. Ми продовжуємо робити все можливе, щоб підтримати їх", - написала.

9 червня бойовики "ДНР" "засудили" до смертної кари трьох іноземних воїнів, які захищали Україну. Заявили, що полонені можуть "просити про помилування".

Ейден Аслін - колишній доглядач із Великої Британії. Його схопили в Маріуполі у квітні. Разом з Есліном у полоні опинився колишній військовий Королівського англійського полку Шон Піннер. Підданий Марокко Брагім Саадун 12 березня здався в полон у Волновасі.

Зараз ви читаєте новину «МЗС і Велика Британія відреагували на "суд" над іноземцями-захисниками України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути