Ексклюзиви
четвер, 25 березня 2021 16:01

МВФ заморозив допомогу Україні через Коломойського - Financial Times

МВФ заморозив допомогу Україні через Коломойського - Financial Times
У березні США ввели санкції проти Коломойського. Фото: Reuters

Міжнародний валютний фонд заморозив фінансову допомогу Україні на $5 млрд, очікуючи подальших дій у справі колишніх власників Приватбанку. Про це написало британське видання Financial Times.

Президент України Володимир Зеленський зазнав сильного тиску з боку США, ЄС і МВФ, які змушували його виконати обіцянку знищити корупцію та олігархічну систему в країні.

Але стосунки Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським були неоднозначні. "Адвокат Коломойського" (Андрій Богдан. - Gazeta.ua) працював на посаді керівника апарату Зеленського на початку його президентства, повідомляє з посиланням на британське видання ZN.UA.

Український парламент ухвалив закон, який забороняє колишнім власникам банку повертати право власності через судові процеси, але сам президент надсилав неоднозначні повідомлення щодо націоналізації Приватбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктову назвали "інвестнянею" Коломойського, а Зеленського - боягузом

МВФ заморозив фінансову допомогу Україні. Тим часом адміністрація американського президента Джозефа Байдена розраховує на те, що влада Зеленського притягне до відповідальності винних у шахрайстві. США вже запровадили заборону на отримання віз для Коломойського і членам родини олігарха через його "причетність до корупції".

Аналітики заявили, що американські санкції стали потужним сигналом, який має підштовхнути Київ до подальших дій щодо справи Приватбанку.

Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов заперечували протиправні дії та досі прагнуть скасувати націоналізацію через суд. Тим часом Приватбанк намагається стягнути з них активи на мільярди доларів через судові справи в Лондоні й Делавері. А влада США розслідує придбання комерційної нерухомості, здійснене двома бізнесменами у різних штатах.

Схвалення Зеленським американських санкцій проти Коломойського та розвиток роботи у справі Приватбанку викликали сподівання, що він готується до серйозних антикорупційних дій.

"В очах громадськості та міжнародних партнерів України боротьба за майбутнє Приватбанку продовжує залишатися одним із факторів, який визначатиме майбутнє України", - сказала член Наглядової ради Приватбанку Шерон Іскі.

Однак українські олігархи мають союзників у правоохоронній системі, яка вважається пронизаною корупцією. НАБУ заявило, що колишнього першого заступника голови правління банку Володимира Яценка "заздалегідь попередили" про потенційний арешт і "саме тому він намагався покинути Україну".

Поки ще рано говорити про ефективність та реальність кампанії Зеленського проти Коломойського, каже юрист Центру протидії корупції Тетяна Шевчук.

"Коломойський певною мірою допоміг новому президенту прийти до влади, але Зеленський готовий обміняти його як на громадську підтримку, так і на підтримку США", - говорить колишній секретар РНБО Олександр Данилюк.

Американські правоохоронні органи підозрюють Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова в придбанні нерухомості в США за кошти, виведені з Приватбанку. Вони його колишні власники. Справою займається Федеральне бюро розслідування. Вартість нерухомості міністерство юстиції США оцінює у понад $60 млн. Подало позови для конфіскації.

Статки Коломойського оцінюють в $1,8 млрд.

Зараз ви читаєте новину «МВФ заморозив допомогу Україні через Коломойського - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути