четвер, 30 жовтня 2008 07:55

МВФ готує для України "сценарій м"якої посадки"

МВФ готує для України "сценарій м"якої посадки"
Україна може справитися з існуючими економічними викликами, і кредитна підтримка Міжнародного валютного фонду (МВФ) буде сприяти цьому, повідомила керівник місії Фонду Джейла Пазарбашіоглу.

"Виклики, що стоять перед країною великі і серйозні, але з ними можна справитися (...) Замість сценарію жорсткої посадки ми розробляємо сценарій м"якої нормальної керованої посадки", - сказала вона на прес-конференції в середу в Києві.

За її словами, розроблений владою України перелік антикризових заходів є "дуже потужним". "Тому МВФ готовий так швидко зреагувати на це своєю підтримкою", - підкреслила Пазарбашіоглу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Місія МВФ і українська влада 26 жовтня домовилися про кредитну програму stand-by терміном на 24 місяця на суму близько $16,5 млрд для підтримки антикризової програми української влади.

Керівник місії Фонду не стала конкретизувати параметри програми stand-by для України, але повідомила, що стандартними умовами надання кредитів МВФ передбачається 2-3 річний адаптаційний період (без погашення основної суми боргу).

Крім того, за її словами, фінансування від МВФ буде виділятися траншами: певна частина коштів буде доступна для України відразу після ухвалення рішення Радою директорів Фонду, а наступний транш може бути наданий у термін до шести місяців.

При цьому, вона відзначила, що погашення кожного наданого траншу має проходити протягом п"яти років з моменту його виділення: процентна ставка по кредитах Фонду є плаваючою (на 28 жовтня - 3,7%).

Керівник місії Фонду відзначила, що за рахунок коштів МВФ можлива підтримка українських банківських установ і макроекономічної ситуації в країні в цілому. При цьому, керівник місії МВФ повідомила, що Всесвітній банк (ВБ) може взяти участь у цільовій підтримці і захисті уразливих прошарків населення в Україні.

У свою чергу глава Нацбанку Володимир Стельмах відзначив, що кредит МВФ дозволить НБУ інтенсифікувати інтервенції на міжбанку і стабілізувати курсову ситуацію. Однак глава Нацбанку підкреслив, що наступного року проблеми з надходженням валютного виторгу в країну збережуться на тлі рецесії міжнародної економіки, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «МВФ готує для України "сценарій м"якої посадки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути