субота, 13 листопада 2010 14:49

Можновладці найбільше програють від еміграції українців - експерт

Можновладці найбільше програють від еміграції українців - експерт

Люди їдуть за кордон "в пошуках кращої долі". Таку думку висловила керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна в коментарі кореспонденту.

"В інших країнах є пристойна робота, тому наші люди і їдуть, в пошуках кращих заробітків, кращої долі", - наголосила вона.

Експерт зазначила, що від цього країна втрачає дуже багато.

"Бо виїжджають найбільш конкурентно спроможні робітники, на яких є попит. До того ж, Україна навчає кадри, а вони потім використовуються іншими країнами, які нічого в них не вкладали. Але це стосується не лише України", - зауважила Бекешкіна.

За її словами, аби емігранти повернулися назад, треба створити для них відповідні умови.

"Якби тут були можливості, умови, аби люди могли тут прикладати свій мозок, руки, то очевидно, що люди би не виїжджали. А для цього потрібні реформи, треба, щоб запрацювала економіка", - зазначила експерт.

"Але еміграція - це загальна тенденція, яка стосується не лише України. Наприклад, в країнах Європейського Союзу, де менші можливості, люди переїжджають в країни, де ці можливості більші. Певні проблеми раніше були у Польщі. Там середній медичний персонал їхав в інші країни, де це оплачується краще. І коли наші можновладці говорять про вступ в ЄС, то, мені здається, вони не щирі. Бо вони найбільше втратять від того. Якщо буде можливість легально виїжджати, то люди так і робитимуть і отримуватимуть за це істотно більше. Їх тут нічого не триматиме".

Нагадаємо, Україна займає 5 місце в світі серед країн з найбільшою кількістю емігрантів. За кордоном знаходиться 6,6 млн. українців, які виїхали у різні роки. До того ж, Україна втрачає не лише потенційних різноробочих, але і дипломованих фахівців. За кордоном працюють 3,5% українців з вищою освітою.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Можновладці найбільше програють від еміграції українців - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути