Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2021 19:00

"Можлива узурпація влади" – як Зеленський використовуватиме антиолігархічний закон

"Можлива узурпація влади" – як Зеленський використовуватиме антиолігархічний закон
Визначатиме олігархів Рада нацбезпеки й оборони за зверненням Кабміну, Служби безпеки, Нацбанку, Антимонопольного комітету чи члена РНБО. Фото: Офіс президента

Закон про олігархів президента Володимира Зеленського, який 23 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні, не зможе перемогти олігархію. Але неприємні наслідки олігархів можуть чекати за кордоном. Як запрацює законопроєкт глави держави – у матеріалі Gazeta.ua.

"Україна відкрита для великого бізнесу, але не для олігархічного впливу на чиновників, політиків і медіа. Сьогодні ми зробили ще один крок до того, щоб його позбутися", — написав президент Зеленський у твіттері 23 вересня. Цього дня Верховна Рада ухвалила в другому читанні його законопроєкт "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Зареєстрували документ у парламенті 2 червня.

Голосували під головуванням віцеспікера Руслана Стефанчука. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, 37 років, перебував на самоізоляції через коронавірус. 279 народних депутатів підтримали документ. 229 голосів "за" дала фракція "Слуга народу", 11 — "Голос", 18 — група "Партія "За Майбутнє", 15 — група "Довіра". ОПЗЖ, "Європейська солідарність" і "Батьківщина" не підтримали законопроєкт. Останні дві фракції під час розгляду вимагали відсторонення Стефанчука від головування на засіданні. Заявили про порушення регламенту.

До другого читання надійшли 1257 поправок і пропозицій. Комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні 17 вересня врахував 59 з них, а 1211 — відхилив. Їх не розглядали й перед голосуванням, хоча за регламентом мали це зробити. Закон ухвалили за півтори години. У документі врахували норми, що суперечать одна одній. Текст на момент голосування не опубліковували.

"Дуже багато помилок. Тим не менше, є рішення, яке прийняла Верховна Рада, – говорить Дмитро Разумков. – Я не можу назвати процедуру голосування нормальним підходом до роботи. Це була вільна діяльність колег, які запустили цей процес".

Хто такі олігархи та що тепер зміниться

Визначатиме олігархів Рада нацбезпеки й оборони за зверненням Кабміну, Служби безпеки, Нацбанку, Антимонопольного комітету чи члена РНБО. Яким має бути це подання, в які строки його повинні розглянути — закон не визначає. Вводить в дію рішення Ради безпеки президент. Воно набуває чинності після офіційного опублікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тиск, корупція, рейдерство – з чим працюватиме Бюро економічної безпеки

Олігархом вважатимуть особу, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак — участь у політичному житті, значний вплив на засоби масової інформації, є кінцевим бенефіціарним власником монополії, має підтверджену вартість своїх активів чи активів осіб, бенефіціаром яких вона є, що перевищує мільйон прожиткових мінімумів — 2,38 млрд грн. Визначили і представника олігарха — це "особа, яка проводить зустрічі з пуб­лічними службовцями від імені та/або в інтересах особи, включеної до реєстру". Народні депутати й посадовці всіх рівнів мають декларувати зустрічі з олігархами чи їхніми представниками. РНБО визначатиме, чи був незадекларований контакт. За це посадовця повинні звільняти.

Створять реєстр олігархів. Їм заборонять підтримувати політичні партії та виборчі фонди кандидатів, купувати об'єкти великої приватизації, фінансувати політичну агітацію, проводити мітинги з політичними вимогами.

"Реальна боротьба з олігархами – це антимонопольне законодавство". Коментарі експертів

Віктор Чумак, правник

"Це імітація. Потрібна Зеленському, щоб тримати рейтинг. Цей закон виходить за рамки Конституції. У РНБО немає таких повноважень – це дорадчий орган. Президент одноосібно формує РНБО. Закон встановлює обов'язки не фінансувати політичні партії. Так олігархи ніколи напряму цього не робили, завжди готівкою. За законом не можна брати участь у великій приватизації. Але вони вже монополісти. Треба було б забрати ці монополії.

Місце у реєстрі не зменшить можливості брати чи тримати гроші за кордоном. Чиновники і нардепи повинні подавати декларації. А якщо не зроблять, то що? Чиновника можна звільнити, якщо дізнаються. Не обов'язково так станеться. Нардеп жодної політичної відповідальності не матиме.

Реальна боротьба з олігархами – це антимонопольне законодавство".

Віталій Бала, політолог

"Зміни будуть, але мало стосуватимуться боротьби із олігархами. Закон направлений проти прізвищ. Це може стати ефективним інструментом боротьби з тими, хто в опозиції, в тому числі в економічній і податковій сфері. Представниками великого і середнього бізнесу.

Закон підтримали групи, які мають опосередковані стосунки із олігархами. Значить буде група тих, кого чіпати не можна. Будуть ті, кого спробують "розкуркулити". Можуть спробувати створити нових олігархів. Зеленський зможе використати закон навіть для узурпації влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ліфт" Зеленського: що сталося з президентським проєктом

Те, що таким чином розширюють повноваження РНБО – це порушення Конституції. Бо РНБО – це координуючий орган при президентові, немає жодного стосунку до олігархів.Щоб побороти олігархів є найголовніший орган – Антимонопольний комітет. Якщо немає монополії, то не буде олігархів. Не говорячи про антикорупційні органи. Якщо влада хотіла би, то боролася без жодного антиолігархічного закону".

Ярослав Юрчишин, народний депутат

"Вплив всередині країни буде не такий значний. Олігархію закон не подолає. Але внесення в офіційний реєстр створює проблеми за кордоном. Ключова загроза – іміджева. Якщо іноземна компанія торгуватиме з олігархом, може отримати всередині країни проблеми і багато перевірок.

Група Ахметова активно протидіяла цьому закону. Цілком не голосувала, навіть у складі "Слуги народу". Ті, хто пов'язаний з Пінчуком – теж. Команда Фірташа не голосувала. Представники Медведчука не дали голоси. Голосували олігархи на рівні Косюка, які не мають своїх медіа. Там складніше довести монополію. Коломойський, який перебуває під санкціями у США, вирішив створити іміджеві ризики іншим олігархам.

Жодна країна не подолала олігархів. Але змусила жити за правилами. Треба говорити, чи змусимо ми наших олігархів жити за правилами. Найближчим часом напевно ні. Для цього потрібно, щоб працював Антимонопольний комітет. Тому що олігархія – це доступ до монополій. В короткостроковому часі з непослідовною політикою влади навряд чи зможемо змусити олігархів грати за правилами.

Перерозподіл ринку і створення олігархів під чинного президента – це мало ймовірно. У нас демократичніше суспільство, ніж в Росії, де такий сценарій ставився. У нас є конкуренція олігархів між собою. Хоча немає конкуренції влади і олігархів. У нас не вибудували поліцейську державу, маємо достатньо потужну опозицію. Сили президента базуються на його монобільшості в парламенті, вона періодично втрачає рейтинг, як і президент".

Напередодні голосування голова ВР Дмитро Разумков направив текст законопроєкту до Венеціанської комісії з проханням про експертний висновок. Там попросили президента Володимира Зеленського надати для висновку Комісії документ у редакції, який підписав глава держави.

Зараз ви читаєте новину «"Можлива узурпація влади" – як Зеленський використовуватиме антиолігархічний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути