Ексклюзиви
понеділок, 10 листопада 2008 16:19

Мовчан: Українці повинні вчинити з Голодомором так, як євреї

Євреї мають схожу з українцями долю у XX сторіччі. Таку думку висловив народний депутат від БЮТ, лідер "Просвіти" Павло Мовчан.

Він нагадав, що колись радянська влада будь-яку згадку про Голодомор викреслювала.

"Я не можу зрозуміти, як ми можемо ставитися до цієї теми не так, як повинна ставитися нація, яка думає про завтрашній день. Євреї, перенісши величезну трагедію XX сторіччя - Холокост, зробили це загальнонаціональною справою. У них проводяться різні інформаційні акції, уроки, на яких розповідається про те, що відбулося насправді, їм показують фільми. І це не набридає. Якщо щодня нагадувати про те, що колись трапилося з євреями, то вони не допустять повторення тієї долі, яка спіткала їхніх дідів-прадідів, подібна трагедія більше не повториться", - відзначив політик.

Павло Мовчан вважає, що частіше нагадувати українцям про Голодомор 1932-33 років не зашкодить, "інакше з українцями можуть зробити те, що робили з їхніми дідами-прадідами".

Коментуючи рішення Міністерства науки і освіти України про необхідність провести уроки пам"яті 75-х роковин Голодомору у всіх навчальних закладах, Мовчан відзначив, що подібні акції потрібно провести не тільки у галузі освіти - ця проблема повинна торкнутися всіх сфер.

Політик відкидає звинувачення на адресу Президента Віктора Ющенка, що він "зациклився на темі Голодомору". За його словами, на цій темі ще ніхто "не грав":

"Я не можу зрозуміти, чому Ющенку дорікають у тому, що він піднімає тему Голодомору. Якщо у мене вимерли брати й сестри у 1932-33 роках, то хіба я можу говорити, що темою Голодомору зловживають? Це було злочином Кравчука, Кучми, що тема Голодомору замовчувалася. Мені здається, що потрібно хвалити Бога, що є людина, яка наші національні пріоритети у будь-яких галузях виносить на перше місце".

Він підкреслив, що українська влада повинна зробити все можливе, щоб подібне не повторилося: "Голодомор - це жорстокий історичний урок. Українцям потрібно шанувати пам"ять, думати про майбутнє, потрібно бути готовими захистити себе, як це роблять євреї, тому що євреї мають схожу з українцями долю в XX сторіччі. З ними дуже жорстоко обійшлася історія, тому ніколи не пізно нагадати про те, що відбулося. І головне - розповісти, чому так сталося".

Нагадаємо, Міністерство освіти України планує провести уроки пам"яті 75-х роковин Голодомору у всіх навчальних закладах. Школярам і студентам видадуть інформаційні буклети і поминальні свічки, пише ІнтерМедіа консалтинг.

Зараз ви читаєте новину «Мовчан: Українці повинні вчинити з Голодомором так, як євреї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути