Ексклюзиви
пʼятниця, 15 вересня 2006 11:55

Мороз запропонував створити реєстр всіх приватних колекціонерів

 

У Верховній раді був зареєстрований законопроект "Про посилення збереження об"єктів національної культурної спадщини". Cвоє негативне ставлення до документу вже висловили представники держмузеїв та приватні колекціонери.

В основному вони незадоволені положенням про обов"язкове створення реєстру об"єктів старовини, що знаходяться в недержавній власності. Автори законопроекту мають намір таким чином підсилити контроль за культурними та історичними цінностями. Колекціонери ж запевняють, що ніхто не зможе примусити їх реєструвати "приватну власність".

У державних музеях вважають, що подібна реєстрація приведе до легалізації крадених раритетів і розвитку "чорної археології".

Проте в пояснювальній записці до законопроекту його автор голова Верховної ради Олександр Мороз запевняє, що даний реєстр дозволить підсилити контроль за збереженням музейного фонду України і отримати реальну інформацію про наявність музейних предметів в державних, відомчих і приватних музеях.

Слід зазначити, що зараз в українських законах немає нормативних актів, регулюючих існування приватних колекцій. Втім, приватні колекціонери можуть за власною ініціативою проводити опис раритетів - найчастіше це необхідно для участі у виставках.

- Після проведення реєстру буде зрозуміло, що саме не можна вивозити і продавати. Можна буде також боротися з розкраданнями і крадіжками, адже, якщо раритет не зареєстрований, то міліція не знає, що саме їй шукати, - впевнений заступник розділу комітету з питань культури і духовності Лесь Танюк.

За його словами, приватним колекціонерам вигідно реєструватиме свої колекції хоча би тому, що тоді їх можна буде офіційно застрахувати. Крім того, впевнений Танюк, створення реєстру пзменшить вірогідність появи на виставках або у продажу підробок, оскільки перед реєстрацією кожен раритет повинен буде пройти експертизу.

Експерти і співробітники держмузеев згодні з тим, що реєстрація дозволить відстежувати переміщення раритетів, але сумніваються в тому, що такий законопроект може бути втілений в життя.

- Якщо не примусити колекціонерів пред"являти паспорт про походження раритету, то вся ця реєстрація приведе до легалізації колекцій, складених з крадених експонатів або знахідок "чорних археологів", яка тоді взагалі розцвіте, - каже завідувачка музеєм історичних цінностей Людмила Строкова.

Самі колекціонери впевнені, що створити реєстр буде неможливо.

- Здається, ініціатива Верховної ради нездійснима. Як можна примусити людину реєструвати особисті речі, тим більше що немає ніякої відповідальності за те, що вони не зареєстровані? Крім того, реєстрація може викликати зайві питання про те, де речі узяті, а чути такі питання не захоче ніхто, - запевняє генеральний директор ТОВ "Укргазтрейдинг" Павло Захаров, власник колекції античної і середньовічної кераміки.

У самій Верховній раді побоюються, що законопроект може бути не прийнятий через "впливових депутатів-колекціонерів", повідомляють Подробности.ua.



Зараз ви читаєте новину «Мороз запропонував створити реєстр всіх приватних колекціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути