Ексклюзиви
середа, 08 квітня 2020 20:07

Монобільшості вже не існує. Президент має два варіанти – експерт

Монобільшості вже не існує. Президент має два варіанти – експерт
Зараз команда президента змушена шукати голоси в опозиції. Фото: Андрій Нестеренко

Останні голосування у Верховній Раді показують, що"слуги народу" вже не слухають президента і голосують, виходячи з власних інтересів.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Партія "Слуга народу" - це збірна солянка. Туди набрали людей без спільних принципів чи ідеології. Півроку голосували за все, що давав президент. Але різні інтереси, влада і гроші показують справжню сутність людини. Зараз окрема частина почала думати тільки про себе. Інші мають залежність від тих, хто давав їм ресурси на виборчу кампанію. І мають відстоювати конкретні інтереси, які не співпадають з інтересами президента. Останні голосування продемонстрували, що монобільшості вже не існує.

Зараз головне завдання для Офісу президента – знайти необхідні голоси в інших фракціях і групах. Це і роблять. Якщо це сумнівні закони з точки зору національних інтересів України, то їх підтримує "Опозиційна платформа – За життя". В інших питаннях підтримує "Голос", останнім часом також і "Європейська солідарність", - сказав Бала.

Він зазначив, що розірвати це "зачароване коло" можна двома способами.

"Усе залежить від того, як вирішить оточення президента. Щоб повністю не втратити контроль над ситуацією, мають два варіанти. Або йти на дочасні вибори – для цього мають бути проекти. Але тоді вже не буде монобільшості, а будуть дружні політичні сили. Або сформувати нову коаліцію", - пояснив експерт.

"Слуги народу" все частіше провалюють питання, які ініціює Володимир Зеленський чи його команда. У березні тільки 100 нардепів президентської фракції із 248 підтримали всі кадрові зміни у владі.

Народні депутати подали 16 381 поправку до законопроєкту про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, ухвалення якого просить від України МВФ. Це рекорд із правок. Більшість із них подали "слуги народу". Цей законопроєкт називають "антиколомойським" - він не дозволить колишнім власникам Приватбанку отримати компенсацію за націоналізацію.

Зараз ви читаєте новину «Монобільшості вже не існує. Президент має два варіанти – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути