четвер, 01 вересня 2022 18:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Молдова й Україна відповіли на войовничі заяви Лаврова

Молдова й Україна відповіли на войовничі заяви Лаврова
Міністр МЗС Росії Сергій Лавров звинуватив Молдову у дискримінації. Фото: eastnews.ua

У Бюро політики реінтеграції Молдови відповіли міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, що в Придністровʼї права етнічних росіян ніяк не порушують.

Лавров раніше сказав, що Росія "робитиме все" для захисту інтересів російськомовного населення Молдови, зокрема в Придністров'ї та Гагаузії.

У Кишиневі вказали, що бачать дискримінацію румуномовних у невизнаному Придністров'ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прелюдія перед вторгненням": у Молдові занепокоєні через "мінування" й "незалежність Придністровʼя"

"Водночас ми спостерігаємо навмисне обмеження в Придністровському регіоні прав румуномовних громадян Республіки Молдова, які мають документи національного зразка, що кваліфікуються як іноземці та яким заборонено користуватися своїми основними правами й свободами: свобода вираження поглядів, вільне пересування, освіта рідною мовою, відсутність дискримінації за етнічними й національними ознаками", – зазначило Бюро реінтеграції у коментарі Realitatea.

Там додали, що російськомовні у східних округах користуються всіма правами. Для переговорів між Кишиневом і Тирасполем використовують російську мову.

Речник МЗС України Олег Ніколенко відреагував на заяви Лаврова.

"Лавров каже, що Москва докладе всіх зусиль для захисту російськомовного населення в Молдові. Ми вже це бачили. Це був саме той фальшивий привід, який Росія використала для виправдання свого вторгнення в Україну. Висловлюємо нашу повну підтримку суверенітету й територіальної цілісності Молдови", – написав він.

Так звана Придністровська Молдавська Республіка має намір добиватися незалежності й приєднання до Росії. Про терміни приєднання поки що невідомо, випливає із заяви так званого керівника МЗС невизнаного Придністров'я Віталія Ігнатьєва.

У невизнаному Придністровʼї росіяни з кінця червня почали агітувати, щоб чоловіки підписували контракти зі збройними силами Російської Федерації. Оголошення про набір публікують в усіх ЗМІ, розповсюджують через поштові скриньки й розміщують у місцях загального користування.

Молдова на тлі російських погроз може попросити Україну розв'язати питання щодо невизнаного Придністров'я. Кишинів не має боєздатної армії.

Зараз ви читаєте новину «Молдова й Україна відповіли на войовничі заяви Лаврова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути