Ексклюзиви
середа, 24 січня 2024 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Множинне громадянство чи можливості для захисників України? Що пропонує ввести Зеленський

Президент Володимир Зеленський 22 січня вніс у Верховну Раду законопроєкт "Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України". Розробляли законопроєкт разом із Державною міграційною службою.

Згідно пропозиції Зеленського, громадяни країн ЄС та "Великої сімки" зможуть спрощено отримати громадянство України без відмови від свого попереднього. Пізніше перелік таких країн може розширитися, розповіла голова Державної міграційної служби Наталія Науменко.

Чи дійсно законопроєкт пропонує мати кілька громадянств в Україні і що змінить ініціатива президента – у матеріалі Gazeta.ua.

Що каже закон зараз

Конституція України визначає, що в Україні існує єдине громадянство. Стаття 25 гарантує громадянам України, що вони не можуть бути позбавлені громадянства і не можуть бути вигнаними за межі України або виданими іншій державі. Однак гарантує можливість відмовитися від громадянства України.

Громадянство України набувається за кількома принципами. За народженням, за територіальним походженням, внаслідок прийняття до громадянства та поновлення у ньому. Внаслідок усиновлення та встановлення над дитиною опіки чи піклування. Також внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки. У зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини та внаслідок встановлення батьківства. Також за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Автор: Офіс президента
  Президент визначив новий законопроєкт як невідкладний
Президент визначив новий законопроєкт як невідкладний

Не перша спроба цієї влади змінити інститут громадянства

22 січня у День Соборності у зверненні з привітанням Зеленський анонсував внесення в Верховну Раду документа, який дасть змогу впровадити інститут множинного громадянства в Україні. За його словами, це дасть змогу отримати українське громадянство етнічним українцям та їхнім нащадкам з різних країн світу, а також іноземним добровольцям, які стали на захист України.

Це не перша спроба цієї влади змінити інститут громадянства в Україні. Зеленський подавав законопроєкт про подвійне громадянство у грудні 2019 року, а у грудні 2021-го - законопроєкт про множинне громадянство. Жоден з них не був проголосований.

Законопроєкт визначає країни, громадяни яких можуть отримати український паспорт у спрощеному порядку

Президент визначив новий законопроєкт як невідкладний. У пояснювальній записці на сайті Верховної Ради сказано, що законопроєкт визначає країни, громадяни яких можуть отримати український паспорт у спрощеному порядку. Це країни ЄС і "Великої сімки". Уряд і президент потім ще розглядатимуть питання, щоб розширити коло таких країн. Також претенденти повинні будуть скласти іспити з української мови, історії України та Конституції. У них на це є три роки. Визначає проєкт закону категорії людей, які мають вийти з громадянства іншої країни для набуття українського громадянства. Також уточнює категорії людей, які не можуть набути громадянство України, переглядає підстави для втрати українського громадянства та унормовує правовий статус в Україні іноземців та людей без громадянства, які брали участь у захисті України.

Влада хоче охопити в законопроєкті українців, які зараз проживають за кордоном, і тих іноземців, що воюють на боці України

Голова комітету Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що одна з головних цілей цього законопроєкту – охопити тих українців, які зараз проживають за кордоном, і тих іноземців, що воюють на боці України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дуже непроста історія" - чому Зеленський хоче ввести множинне громадянство

"Мені здається, що основна його ідея полягає в тому, що перед нами – дуже важка демографічна криза. Мільйони людей опинилися за кордоном, і невідомо, коли і скільки з них повернеться. І такий закон, на мою думку, має створювати стимули для етнічних українців підтримувати зв'язок зі своєю Батьківщиною", – наголосив Мережко.

"Попередні проєкти законів потребували конституційних змін"

Валерій Колочок, керівник Центру громадської аналітики "Вежа":

"Загроз у цьому законопроєкті я не бачу. Він покликаний врегулювати питання набуття громадянства тими іноземцями, які є у складі Збройних сил України та їхніх сімей. У нас є чинний закон про громадянство України. У новому проєкті написано, як іноземні, що зараз у ЗСУ та Теробороні, можуть отримати цей паспорт. Тому не бачу загроз нь "множинного громадянства".

Проблема із наданням іноземцям, що боронять Україну, існує з 2014-го року. Було дуже багато питань, що це відчувається не так швидко. Тому свого часу всіх обурило, що російському політику Невзорову дуже швидко дали український паспорт. І в мене тоді теж було питання: за що?

Є норма, що ви повинні припинити інше громадянство впродовж двох років

У новому законопроєкті з'являється декларація про те, що ви визнаєте себе громадянином України. Проєкт закону не містить жодного положення, яке треба було би узгоджувати з Конституцією. Голова Державної міграційної служби одразу заявила, що цього не треба робити. Тому що якщо ви у Збройних силах, або ваш член сім'ї, діти хочуть набути громадянства, ви повинні подати чотири документи: декларацію про визнання себе громадянином, зобов'язання припинити іноземне громадянство, декларація про відмову від іноземного громадянина і зрештою декларація про його відсутність. Так, є норма, що ви повинні припинити інше громадянство впродовж двох років. Але ця норма і зараз є.

Ще один момент. Законопроєкт чітко визначає, що ті українці, хто отримав російський паспорт чи долучений до російського війська, не зможуть бути громадянами України. Це було і раніше. Але згадується і тут.

Я думаю, що дуже серйозно постало питання з отриманням громадянства у війську. Саме під День Соборності та заяву президента про території, де історично проживали українці, з'явилася ця ідея "множинного громадянства". І такі ідеї дійсно були. Але попередні проєкти законів потребували конституційних змін. Тут їх взагалі не потрібно. Тому не буде навіть предмету для розгляду у Конституційному суді. І це питання треба було, на правду, вирішити набагато раніше".

Зараз ви читаєте новину «Множинне громадянство чи можливості для захисників України? Що пропонує ввести Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути