середа, 04 травня 2011 22:47

Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на арешт лівійських лідерів

Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на арешт лівійських лідерів

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) ООН Луїс Морено-Окампо 4 травня оголосив, що буде домагатися від трибуналу видачі трьох ордерів на арешт лівійських лідерів, викритих його командою в скоєнні військових злочинів, повідомляє BBC News. Імен підозрюваних він не назвав, але сказав, що ці люди відповідають за видання наказів і розпоряджень, які призвели до того, що підконтрольні їм сили вже зробили і продовжують скоювати злочини.

За його даними, тільки в лютому 2011 року в Лівії були вбиті від 500 до 700 осіб. За попередньою інформацією, вже підготовлені звинувачення стосуються злочинів, скоєних проти беззбройних людей на самому початку лівійського повстання.

Одночасно з цим слідчі продовжують вивчати інформацію про систематичні вбивства, тортури, згвалтування, використанні касетних бомб в житлових кварталах і перешкоджанні доставці гуманітарної допомоги. Крім того, буде вивчена інформація про те, що на початку повстання в Бенгазі натовпами людей були розтерзані десятки негрів, запідозрених у найманстві.

У зв'язку з цим Морено-Окампо зазначив, що в разі необхідності будуть виписані і інші ордери на арешт.

Офіційна лівійська влада вже заявила, що не довіряють результатам розслідування МКС, оскільки слідчі не працювали на підконтрольних режиму територіях, обмежившись відвідуванням повсталих областей. Крім того, Лівія не підписала статут Міжнародного суду і не вважає себе такою, що підпадає під його юрисдикцію.

У той же час повстанці заявили про готовність повністю співпрацювати з МКС, навіть якщо звинувачення будуть висунуті проти людей, які боролися проти влади полковника Муаммара Каддафі.

Як очікується, МКС вирішить, чи виписувати ордери на арешт в найближчі тижні. Тоді ж, мабуть, будуть оголошені імена людей, підозрюваних у військових злочинах.

Раніше повідомлялось, віддані лівійському лідерові Каддафі військові використовують стимуляторний засіб віагру, щоб виконувати установку командування на застосування зґвалтувань як зброї проти повстанців та їхніх родин, стверджують журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на арешт лівійських лідерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути