понеділок, 29 квітня 2013 10:43

Минулого тижня українці виходили на протест за Павліченків, опозицію та дивізію "Галичина"
9

Минулого тижня, з 22 по 28 квітня, по Україні пройшло 12 акцій протесту.

22 квітня, Луганськ

Активісти громадського руху "Екологічна варта" провели акцію, спрямовану на зниження кількості упаковки в супермаркетах Луганська. Під час акції, активісти організації, одягнені у зроблені зі сміття костюми, вимагали скоротити кількість упаковки, а також розповідали луганчанам про те, як це можна зробити. Також було ініційовано збір підписів з вимогою до керівництва луганських магазинів знизити кількість продаваної ними пластикової упаковки.

"Акцію "Екологічної варти" підтримали понад 150 жителів міста, які підписали наше звернення до керівництва луганських супермаркетів", - розповів координатор "Екологічної варти" Максим Міхальков. За його словами, це перша із запланованих акцій, спрямованих на привернення уваги супермаркетів до проблеми сміття в місті.

 

23 квітня, Кіровоградщина

У селищі Новоархангельськ на Кіровоградщині біля церкви зібралися близько 1 тис громадян. Між ними і невідомими молодиками відбулася сутичка. Останні 19 квітня захопили церкву, зайшовши в приміщення як будівельники. Щоб не допустити сутичок, біля церкви чергував "Беркут".

Так приміщення Володимирської церкви Українського патріархату має перейти до Московської конфесії. Таким є рішення суду першої інстанції.

"Про те, у якій церкві хочуть молитися прихожани Новоархангельска засвідчили самі, коли прийшли до Свято-Володимирського храму, але їх звідти виштовхали невідомі рейдери. Нині храм опечатаний, туди ніхто не заходить, тому сказати, які предмети культу пропали не можна. Незабаром має відбутися зустріч з губернатором",- сказав Єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк.

Чергове засідання суду у цій справі має відбутися вже 17 травня у Кіровограді.

 

24 квітня, Черкаси

На площі біля міськвиконкому зібралося близько сотні людей. Вони прийшли підтримати міського голову Сергія Одарича, якому 24 квітня міськрада мала висловити недовіру. Перед входом вони поставили колонки та два мікрофони. З них лунали патріотичні пісні. Згодом — виступали активісти.

Також на площі інші мітингувальники поставили 8 агітаційних наметів Партії регіонів. Однак в них людей не було. Лише кілька жінок ходили навколо.

О 10.00 розпочалася позачергова сесія міської ради, на якій депутати від різних фракцій виступили з критикою діяльності мера. В результаті — Одарича відправили у відставку.

 

24 квітня, Київ

Близько 20 людей зібралися під Кабінетом міністрів, вимагаючи вирішити питання із соціальним житлом у Борисполі.

Люди пояснили — чекають на свої квартири вже 5 років, хоча свою частину грошей вже заплатили. Вони скандували: "Влада гроші брала, квартири відібрала". Також вони тримали плакати: "Ми 5 років чекаємо на своє житло", "Влада, допоможи!", "Державна "Еліта центр" у Борисполі".

25 квітня, Черкаси

У Черкасах пройшла акція "Вставай, Україно". О 16.00 на площі біля палацу культури "Дружба народів" зібралося до п'яти тисяч осіб. Попереду колони стали лідери опозиції Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок, народні депутати. Лідер УДАРу Віталій Кличко запізнився на 20 хвилин і приїхав вже на Театральну площу, де згодом проходив мітинг.

Натомість на сусідній Соборній площі паралельно до мітингу опозиції, Партія регіонів і комуністи влаштували святкування Дня перемоги. Вони встановили сцену та біля 50 партійних наметів. На площу пройшло близько 200 осіб з георгіївськими стрічками на одязі. Посеред площі двоє людей тримали плакат "Ні фашизму в Україні". Розповіли, що більшість з них — це вчителі та працівники адміністрацій.

 

26 квітня, Чернігів

У Чернігові пройшов мітинг у рамках загальнонаціональної акції "Вставай, Україно!". Учасники акції пройшли маршем проспектом Миру до Красної площі, де і відбувся мітинг. Попереду колони активісти розгорнули величезний національний прапор.

Загалом на акцію зібралися близько 5 тисяч жителів Чернігова та області. Мітинг розпочався хвилиною мовчання за загиблими внаслідок чорнобильської трагедії.

 

26 квітня, Київ

У Печерському районі Києва місцеві мешканці протестували проти будівництва багатоповерхівки біля однієї з середніх шкіл.

Батьки школярів почали протестувати проти майбутнього будівництва в шкільному дворі, оскільки не хочуть, щоб їхні діти навчалися поряд з будівництвом. При цьому директор школи та місцеві влади підтримали ідею забудовників. Школа знаходиться біля Ботанічного саду, там планується будівництво десятиповерхового бізнес-центру.

Директор школи пояснив свою підтримку тим, що це будівництво нібито зміцнять проблемний схил.

27 квітня, Київ

Відбувся марш на підтримку Дмитра та Сергія Павліченків. Близько 5000 киян пройшли вулицями міста до столичної прокуратури, до якої учасники передали звернення з доказами невинуватості Павліченків і вимогою закрити справу проти них.

Захід розпочався з короткого мітингу в парку імені Шевченка. Більшу частину учасників складали фанати київського футбольного клуба "Динамо" та січеславського "Дніпра". Вишикувавшись у колону, активісти рушили вулицями. Вони тримали в руках плакати: "Волю Павліченкам!", "Ми майбутнє, яке ви саджаєте!", "Свободу чесним!" та інші. Ідучи містом люди скандували: "Сьогодні Павліченко, завтра ти!", "Судді, пам'ятайте – влада не вічна!", "Ні поліцейській державі!" тощо.

Впродовж усього маршу протестувальників супроводжували декілька сотень працівників спецпідрозділу "Беркут" у повному бойовому спорядженні, кінна міліція та правоохоронці з собаками.

 

27 квітня, Суми

У Сумах пройшов мітинг опозиції в рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!". На ньому зібралися понад 8 тисяч людей. У мітингу взяли участь лідери опозиції: голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, фракції УДАР Віталій Кличко та ВО "Свобода" Олег Тягнибок, народні депутати від опозиції.

Люди тримали національні стяги, прапори опозиційних сил, портрети Юлії Тимошенко та плакати: "За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ!", "Україні волю! Юлі Волю!", "Суми та Тимошенко разом!", "Ні – політичним репресіям!", "Суми за Юлю", "За справедливу зарплату!", "Роботу для кожного!", "За достойну пенсію!".

 

27 квітня, Харків

Навпроти управління МВС в Харківській області пройшов мітинг з вимогами покарати злочинців, які знищили пам'ятний знак воякам УПА у Харкові в ніч з 25 на 26 квітня і відновити пам'ятку. Зібралося до 100 небайдужих громадян без партійних прапорів і не менше 30 міліціонерів.

Промовці говорили про відповідальність влади та екстремістських організацій, кілька людей прямо звинувачували в викраденні пам'ятки організацію "Оплот". В інтерв'ю пресі представник міліції повідомив, що за фактом руйнування і викрадення пам'ятки, що була внесена в державний реєстр пам'яток, порушена карна справа. Громадяни заявили, що відновлять пам'ятку власним коштом, навіть якщо влада цього не зробить.

28 квітня, Кривий Ріг

Відбувся марш на честь першої української дивізії Української національної армії "Галичина". Хода називалась "маршем лицарської слави", присвяченому 70-річчю заснування дивізії. У ній взяло участь понад сто мешканців міста.

Це були переважно представники Конгресу українських націоналістів, Української народної партії, Народного руху України та різних громадських організацій. Учасники маршу тримали у руках жовто-сині та червоно-чорні стяги. Під час акції вони скандували: "Слава Україні! Героям Слава" та "Слава дивізії "Галичина"! Навіки слава!".

28 квітня, Київ

На Контрактовій площі активісти влаштували концерт та просвітницьку програму щодо Гостинного двору. З десяток молодих людей роздавала буклети з історії пам'ятки, розвішували історичні фото. Також вони організували імпровізований концерт, встановивши мікрофон та звукопідсилювальну апаратуру біля пам'ятника Сковороди.

 

28 квітня, Львів

У Львові відбувся традиційний Парад величі духу на честь 70-річчя першої української дивізії "Галичина". О 18:15 організатори маршу почали вибудовувати колону на площі біля пам'ятника Степанові Бандері. На самому початку йшли десять дівчат у вишиванках. За ними банер "За Україну бились до загину" й зображенням дивізійників та їх символу – золотого левика із короною. Для маршу перекрили кілька вулиць. Колона пройшла вулицею Степана Бандери, Дорошенка й зупинилась біля пам'ятника Тарасові Шевченкові. Дорогою люди вигукували "Дивізія "Галичина" - Герої України", "Слава Україні. Героям слава", "Одна раса. Одна нація. Одна країна – це Україна", "Бандерштат" та інші.

 

Зараз ви читаєте новину «Минулого тижня українці виходили на протест за Павліченків, опозицію та дивізію "Галичина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути