середа, 08 серпня 2012 11:41

Мінськ відкликав своє посольство зі Швеції та пропонує шведам зробити те саме

Мінськ відкликав своє посольство зі Швеції та пропонує шведам зробити те саме
Минулого тижня Білорусь не продовжила акредитацію послу Швеції Стефану Ерікссону. Фото: euroradio.fm

Офіційний Мінськ ухвалив рішення про відкликання свого посольства в Швеції і повернення всіх співробітників до Бєларусі, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу міністерства закордонних справ республіки.

"МЗС Швеції захотіло піти на загострення і додатково прийняло рішення про видворення з країни двох старших дипломатів посольства Білорусії, включаючи тимчасового повіреного в справах, і відмову у в'їзді до Швеції нового посла Білорусії, який має агреман уряду Швеції", - зазначили в МЗС Бєларусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь вислала посла Швеції

Там підкреслили, що, таким чином, дипломатичний склад білоруського посольства в Стокгольмі скорочено до двох молодших дипломатів, які не мають достатніх повноважень і кваліфікації для керівництва місією.

"У цьому зв'язку білоруська сторона змушена ухвалити рішення про відкликання свого посольства в Швеції і повернення всіх співробітників до Республіки Білорусь. Відповідні дії вже здійснюються", - додали в прес-службі.

Там підкреслили, що "вказані дії шведської сторони спрямовані на серйозне обмеження представництва Республіки у Швеції і можливості повноцінного захисту інтересів білоруських громадян та надання послуг громадянам Швеції, а також Норвегії та Данії, де посольство акредитовано за сумісництвом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через "ведмежий десант" полетять голови білоруських військових

"У таких умовах неможливо забезпечити нормальні функції закордонних установ, зокрема передбачених статтею 3 Віденської конвенції про дипломатичні зносини", - заявили в білоруському зовнішньополітичному відомстві.

"Одночасно, ґрунтуючись на принципі взаємності шведській стороні запропоновано відкликати своє посольство з Білорусі до 30 серпня 2012 року. Повернення двосторонньої взаємодії на колишній рівень безпосереднього дипломатичної присутності в столицях двох країн можливо лише у випадку, якщо шведська сторона в діалозі з Бєларуссю повернеться до дотримання міжнародно визнаних принципів взаємоповаги, суверенної рівності держав і сприяння розвитку дружніх відносин", - йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційний Мінськ ігнорує звернення Мінприроди щодо Хотиславського кар'єру

У МЗС підкреслили, що "в контексті даних заходів мова не йде про розрив дипломатичних відносин".

Стосунки між Мінськом і Стокгольмом ускладнилися після того, як на початку червня з борту шведського літака, що несанкціоновано перетнув кордон Республіки Білорусь, було розкидано плюшевих ведмедиків з прикріпленими до них гаслами на підтримку захисту свободи слова.

Зараз ви читаєте новину «Мінськ відкликав своє посольство зі Швеції та пропонує шведам зробити те саме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути