понеділок, 20 червня 2011 12:17

Міносвіти: Випускники не зобов'язані відпрацьовувати освіту

Міносвіти: Випускники не зобов'язані відпрацьовувати освіту

Вищі навчальні заклади не мають права примушувати випускників-бюджетників відпрацьовувати три роки на державних підприємствах або відшкодовувати вартість навчання.

Про це йдеться у роз'яснювальному листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

"Основним завданням, що стоїть перед вищими навчальними закладами, є здійснення освітньої діяльності. Закон "Про вищу освіту" не містить умов про обов'язковість трирічного відпрацювання та відшкодування до державного бюджету вартості навчання" - йдеться у повідомленні Міністерства.

Вимоги про відпрацювання є протизаконними, оскільки в Україні заборонена примусова праця, зазначається в листі. Вимагати від випускника повернути державі кошти, витрачені на його освіту неможливо, оскільки законодавство цього не передбачає.

"Через відсутність механізму, який би зобов'язав випускника відшкодувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати, будь-які матеріальні претензії до нього є неправомірними", - повідомили в Міносвіти.

Разом з тим, українські ВНЗ не зобов'язані шукати роботу своїм випускникам і не можуть гарантувати вчорашнім студентам наявності робочих місць.

"Керівництво вищих навчальних закладів може сприяти працевлаштуванню випускників, оскільки вони теж є платниками податків і вносять внесок у розвиток економіки країни", - повідомили в міністерстві.

Раніше повідомлялось, що українське законодавство про освіту вимагає доопрацювання, оскільки не відповідає деклараціям президента.

Зараз ви читаєте новину «Міносвіти: Випускники не зобов'язані відпрацьовувати освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути