четвер, 09 червня 2011 09:31

Табачник пішов проти Януковича

Табачник пішов проти Януковича

Доопрацьований Міносвіти законопроект про вищу освіти не відповідає програмі президента Віктора Януковича.

Про це заявив представник глави держави у парламенті народний депутат Юрій Мірошниченко, пише Комерсант-Україна в статті "Дмитро Табачник не дослухався до керівництва".

На думку парламентаря, законопроект збільшує залежність вузів від відомства Дмитра Табачника.

"Законопроект  збільшує залежність вузів від міністерства і знижує зацікавленість роботодавців у співпраці. Він не передбачає створення конкурентного середовища на ринку освітніх послуг, підвищення якості викладання і не спрямований на здійснення реформи в галузі вищої освіти. Крім того прийняття документа призведе збільшення витрат бюджету", - зауважив депутат.

У парламентському комітеті з питань освіти і науки також констатують невідповідність законопроекту Міносвіти деклараціям президента. "Віктор Янукович закликав забезпечити вузівську автономію, щоб вивести кращі наші університети в світові рейтинги. А проект закону, написаний Міносвіти, орієнтований на централізацію управління і тотальне підпорядкування вузів, що нівелює і дискредитує президентські ініціативи", - зазначила глава підкомітету базової освіти, депутат від НУ-НС Леся Оробець.

У Міносвіти поки не порівнювали законопроект з картою президентських реформ.

"У законотворчій роботі розбирається мінімум людей, але багато з них хочуть відкоригувати наш законопроект, покритикувати його або просто попіаритися, - заявило джерело видання в міністерстві .- Нам дорікають у відсутності вузівської автономії, але, якщо вузам дозволять робити, що вони хочуть, це буде не автономія, а анархія ". 

Нагадаємо, що минулого року міністерство освіти вже подавало до парламенту законопроект про вищу освіту. Однак він викликав масові акції протесту студентів через норму про право університету вільно встановлювати право на навчання та щорічно її переглядати. Крім того, невдоволення викликала пропозиція щодо класифікації вузів за кількістю студентів. Варто зазначити, що пропозиція щодо принципу встановлення плати за навчання залишилася і в оновленій редакції документу.

Зараз ви читаєте новину «Табачник пішов проти Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути